4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORTAKÖY - AKSARAY
Nufus
366.109
Yüz Ölçümü
7.997
İlçe Sayısı
7
Vali
Nufus
40.477
Yüz Ölçümü
750
Belediye Sayısı
30
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Yunus Emre Türbesi

Yunus Emre Türbesi

XIII.yüzyılda yaşamış olan Yunus Emre’nin doğum yeri, yaşadığı ve öldüğü yer konusunda birbirinden farklı görüş ve iddialar ortaya atılmıştır. Bu konuda Prof. Fuat Köprülü, Abdülbaki Gölpınarlı, Prof. Şehabettin Tekindağ, Halim Baki Kunter, Cahit Öztelli, İ. Hakkı Konyalı gibi araştırmacılar Yunus Emre’nin kişiliği ve türbesinin nerede olduğu konusunda ortaya attıkları iddiaları belgeleyememiş ve kesinlik kazandıramamışlardır.

Anadolu’da Yunus Emre’ye ait olduğu ileri sürülen bir çok makam, mezar veya türbe bulunmaktadır. Bunların başında Afyon’un Emre Sultan Köyü’nde, Isparta’nın Uluborlu ilçe merkezinde, Eskişehir’in Yunus Emre Köyü’nde, Karaman’daki Yunus Emre türbesi gelmektedir. 

Aksaray İli Ortaköy ilçesi Sarıkaraman’da da Yunus Emre ile ilgili bir türbe bulunmaktadır. Buradaki türbe köfeki taşından yeni yapılmış olup, birkaç basamakla çıkılan yuvarlak kemerli türbe girişinin ardından Yunus Emre’ye ait olduğu söylenen sanduka vardır. Türbenin üzeri de yine köfeki taşından yarım pramidal bir çatı ile kapatılmıştır. Ortaköy’deki bu türbe de Yunus Emre’nin bir makamıdır.


Kenthaber Kültür Kurulu




 

Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 12:14:58
Güncelleme :31 Mart 2009 Salı 13:00:03

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR