18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA
Ücretsiz Üye Olun.
Kendi sayfanızı kendiniz yapın.

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Tarihçe

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 15 Temmuz 1967 tarihinde başlayan bir süreç içinde gelişerek bugünkü konumuna gelmiştir. Şubat 1982’ye kadar “Mezuniyet Sonrası Eğitim Fakültesi (MESEF) adı altında yürütülen lisansüstü eğitim-öğretim yapılanması, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 19. maddesi hükmü uyarınca yeniden düzenlenmiştir.

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 30 Mart 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2809 sayılı kanunun 9. maddesi çerçevesinde “…edebiyat, sanat, sosyal ve iktisadi bilim alanlarıyla ilgili…” lisansüstü programların yürütülmesini, denetlenmesini ve geliştirilmesini gerçekleştirmek üzere kurulmuştur. Sosyal Bilimler Enstitüsü günümüzde 6 fakülte (Edebiyat, Eğitim, Güzel Sanatlar, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim) ile Ankara Devlet Konservatuarı şemsiyesi altında yer alan 41 anabilim/ anasanat dalında toplam 128 program kapsamında etkinliklerini yürütmektedir.

Sosyal Bilimler Enstitüsü kuruluşundan bugüne 83 Lisans Tamamlama, 3494 Yüksek Lisans, 558 Sanatta Yüksek Lisans, 1466 Doktora ve 172 Sanatta Yeterlik öğrencisi olmak üzere toplam 5773 mezun vermiştir. Enstitü yıllar içinde gerek lisansüstü programların geliştirilmesi adına gerekse gerçekleştirilmekte olan hizmetlerin niteliklerinin yükseltilmesi doğrultusunda birçok değişiklikler yaşamış; hem kurumsal hem de ulusal düzeyde bu sürece büyük katkılarda bulunmuştur. Bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmalarının dışında, Hacettepe Üniversitesi’nin ve diğer birçok üniversitenin akademik kadrolarının yetiştirilmesinde önemli rol oynamıştır.

Enstitü 1988 yılından başlayarak 2547 sayılı yasanın 35. maddesi hükmü uyarınca, gelişmekte olan üniversitelerin öğretim üyesi yetiştirme çabalarına destek vermektedir. Bugüne değin Abant İzzet Baysal, Adnan Menderes, Afyon Kocatepe, Akdeniz, Anadolu, Atatürk, Balıkesir, Cumhuriyet, Çanakkale 18 Mart, Çukurova, Dicle, Dumlupınar, Ege, Erciyes, Gaziantep, Gazi Osman Paşa, Harran, İnönü, Kafkas, Kırıkkale, Kocaeli, Mersin, Mustafa Kemal, Niğde, On Dokuz Mayıs, Osman Gazi, Pamukkale, Sakarya, Selçuk, Süleyman Demirel, Trakya, Uludağ, Yüzüncü Yıl, Zonguldak Karaelmas üniversiteleri için toplam 128 öğrenciyi araştırma görevlisi kadrolarında yetiştirerek üniversitelerine göndermiştir. Halen bu madde kapsamında Enstitümüzde görev yapan araştırma görevlisi sayısı 104’dür.

Üniversitelere öğretim üyesi yetiştirme çabalarından bir diğeri, 2006 yılında başlatılan Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında sürdürülmektedir. Talepte bulunan üniversitelerle imzalanan bir protokol çerçevesinde yürütülen bu program, Devlet Planlama Teşkilatı, Maliye Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu tarafından desteklenmektedir. 2007 yılında Niğde, Aksaray, Adnan Menderes, Erciyes ve Kocaeli Üniversiteleri ile yapılan protokoller sonucunda 8 öğrenci ÖYP kapsamında doktora programlarına kayıt yaptırmıştır. Lisansüstü çalışmalarına çeşitlilik getireceği beklenilen bu programa kayıtlı öğrenci sayısının zaman içinde arttırılması planlanmaktadır.

Sosyal Bilimler Enstitüsü ulusal düzeydeki eğitim-öğretim ve araştırma etkinliklerini uluslararası platforma taşımaya da büyük önem göstermektedir. ERASMUS öğrenci programları desteklenmekte olup, bu program aracılığıyla yurt dışına 18 öğrenci gönderilmiş, 2 öğrenci de programlarımıza kabul edilmiştir. Ayrıca, 2008 yılı itibariyle Enstitü’de 21 farklı ülkeden (Almanya, Azerbaycan, Bangladeş, Çek Cumhuriyeti, Etiyopya, Filistin, Güney Kore, Hırvatistan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Moldova, Pakistan, Rusya, Tacikistan, Tataristan, Ukrayna, Yugoslavya, Yunanistan) toplam 45 öğrenci çeşitli disiplinlerde lisansüstü çalışmalarını sürdürmektedirler.

Enstitü bünyesinde yer alan İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programları da gereksinim duyuldukça farklı zamanlarda oluşturulmuştur. 1994/1995 öğretim yılında, İşletme Anabilim Dalı’nda açılan tezsiz yüksek lisans programı ile başlayan bu süreç, çeşitli bilim dallarında öğrencilere mesleki konularda kapsamlı bilgi ve bunlara ilişkin uygulama becerileri ve deneyimlerini kazandırmayı amaçlamaktadır.

Öğrencilerin başarılarını arttırmada ödüllendirmenin ne denli önemli olduğundan hareketle, Enstitü 2007 yılından başlayarak her yıl en iyi yüksek lisans tezi ve en iyi doktora/sanatta yeterlik ödülleri vermeye başlamıştır.

 

İlgili Kişi :
Adres1 :Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Adres2 :Beytepe / Ankara
Posta Kodu :06800
Telefon :0 312 297 68 60
Faks :0 312 299 21 47
Elektronik Posta
Internet Sitesi

Önemli Not:

Kenthaber, Rekabetin korunmasına ilişkin dizinde yer alan ve yer almak isteyen tüm tüzel/gerçek kişiler için hiç bir ayrım yapmadan kayıt imkanı tanır. Kayıt olabilmek için tek koşul ücretsiz üye olmanızdır.

Üye olduktan sonra bilgilerinizi size verilen panelde "Firmalarım" linkine tıklayarak gönderebilirsiniz. Ekibimiz kısa zamanda bilgilerinizi teyit edip sayfanızın yayına açılmasını sağlayacaktır.

Bilgilerinizdeki eksiklik ve hataları bildirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı, özgün bir sayfa hazırlamak ve dizinimizden daha verimli faydalanmak isterseniz (ücretli) bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kenthaber, herhangi eksiklik, yanıltıcı bilgi yada amacını aşan bir durum olması halinde kesinlikle sorumlu tutulamaz. Bu ve benzeri durumları bildirmek üzere bizimle iletişime geçebilirsiniz.