18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA
Ücretsiz Üye Olun.
Kendi sayfanızı kendiniz yapın.

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi

TARİHÇE

Türkiye'deki ilk vakıf üniversitesi tıp fakültesi olarak tarihçemiz "x" sayılı kanunla kuruldu diye başlayan kamu üniversiteleri tıp fakültelerinden farklıdır. Kurucu rektörümüz Prof. Dr. Sayın Mehmet Haberal'ın (http://mehmethaberal.baskent.edu.tr/) hayatını irdelemeden tarihçemizi anlamak zordur.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1967 yılında mezun olan Dr. Mehmet Haberal aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda asistan olarak başlar. 1971 yılında uzmanlık eğitimini tamamlar. Dünyada yeni başlayan transplantasyon ilgi alanıdır. Genel Cerrahi asistanlığı süresince bu alanda çalışmalar yürütmüştür. Ayrıca yanık özel ilgi alanıdır. 1973-1975 yıllarında ABD'lerinde önce Galveston / Texas'daki John Seally Hastanesi Shriner Yanık Enstitüsü'nde yanık, sonra da Colorado'da Prof. Dr. Thomas Stazl yanında Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi Transplantasyon Merkezi'nde transplantasyon "fellow"u olarak çalışır, Temmuz 1975'de Hacettepe'ye döner. 3 Kasım 1975 tarihinde canlı vericiden Türkiye'de ilk başarılı böbrek transplantasyonunu gerçekleştirir. Bu arada Hacettepe'de Yanık Tedavi Merkezi'ni kurar.

1970'lı yıllar Türkiye'de zor yıllardır. Ekonomik zorluklar çoktur. Kronik böbrek hastaları için değil merkez kurmak, diyaliz makinesi bulmak bile zor bir iştir. 10 Ekim 1978 tarihinde Eurotransplant'tan getirttiği kadavra böbreği ile Türkiye'deki kadavradan ilk başarılı böbrek transplantasyonunu da yapar. O yıllarda ülkemizde transplantasyon konusunda yasal bir düzenleme yoktur. 3 Temmuz 1979 tarihinde 2238 nolu Organ Nakli Yasasını adeta tek başına çıkartır. Bu şekilde Türkiye organ nakli konusunda dünyada İtalya'dan sonra ikinci yasal düzenlemeyi yapan ülke olur (Bu yasa aradan geçen uzun yıllar sonunda bile güncelliğini hala korumaktadır). 1980 yılında Türk Organ Transplantasyon ve Yanık Vakfı'nı kurar.

Doç.Dr. Haberal gelişmiş bir kamu üniversitesi de olsa Hacettepe'de istediği olanakları bulamaz, özel bir diyaliz merkezi kurmaya karar verir. Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı 12 Mart 1982'de Ankara'da ilk özel hemodiyaliz merkezini kurar. Bu merkez 1985 yılında Türk Organ Transplantasyon ve Yanık Tedavi Vakfı'nın Ankara Hastanesi'ne dönüşecektir. Bunu Şubat 1986'da kurulan İstanbul Diyaliz Merkezi takip edecektir. Aynı yılı Eylül ayında Haberal Eğitim Vakfı Kurulur.

Ülkemizin nitelikli yüksek öğrenim kurumlarına olan ihtiyacına cevap vermek amacıyla, sağlık alanında çağdaş düzeyde hizmet veren Türkiye Organ Nakli Yanık ve Tedavi Vakfı'nın deneyim ve birikimleriyle mevcut tesislerin üniversiter bir yapıya dönüştürülmesi kararlaştırılır. Haberal Eğitim Vakfı ile birlikte kurulması kararlaştırılan Başkent Üniversitesi'nin kuruluş işlemleri 14 Eylül 1993 tarihli 515 sayılı kanun hükmündeki kararnameye ile başlar.13 Ocak 1994 tarihinde 3961 sayılı kanunla Üniversite resmen kurulur. Bu arada 1993 yılında Üniversiteye bağlı Ayaş Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi açılır.

Tıp Fakültesi Başkent Üniversitesi'nin kuruluşu ile kurulan ilk fakülteler arasındadır. 15 Şubat 1994 tarihinde Prof. Dr. Nebil Büyükpamukçu Tıp Fakültesi Dekanı görevinde atanır. Nisan 1994 Tıpta Uzmanlık Sınavı ile ilk uzmanlık öğrencilerini alarak eğitime başlar. Fakülteye öğrenci alınması ise 1998-1999 Eğitim Öğretim yılına kadar geciktirilecektir. Bu süre içinde başta temel tıp bilimleri olmak üzere fiziki alt yapı oluşturulacak, akademik kadro genişletilecek, tıp eğitimi programı geliştirilecektir.

Üniversiteniz kuruluşu öncesinde başlayan ülke sathına yaygın sağlık kuruluşları art arda açılır. 1994 yılında İzmir Zübeyde Hanım Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1998 yılında Yalova'nın Elmalık Köyü'nde Elmalık Diyaliz Merkezi, aynı yıl Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin Yüreğir Hastanesi açılır. 2000 yılında Ankara Bahçelievler'deki yeni hastane, Alanya Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi açılacaktır. Ankara dışında açılan uygulama ve araştırma merkezlerinin hepsi akademik birimler statüsündedir. Ülke sathına yayılmış bu yapısı ile Başkent Üniversitesi dünyada benzeri olmayan bir tıp fakültesi yapısına bürünmektedir. 2002'de Adana'da ikinci hastanemiz olan Seyhan Hastanesi, 2003 yılında Konya Uygulama ve Araştırma Hastanesi devreye girer. Değişik yıllarda İskenderun, Urfa, Tokat-Zile, Ankara - Yenikent Diyaliz Merkezleri açılır.

17 Kasım 2006 tarihinde radyoterapi, medikal onkoloji, diyaliz, fizik tedavi - rehabilitasyon, diş hekimliği ünitelerini içeren Adana Kışla Sağlık Tesisleri açılır. Adana'daki bu üçüncü hastane fiziki ve donanım alt yapısı ile bölgenin en büyük onkoloji merkezi olma özelliğini taşır. 23 Şubat 2007 tarihinde Üniversite'nin 10ncu hastanesi olan İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi açılır. Şubat 2008'de İstanbul Merkezi'ne bağlı 2nci Poliklinikler grubu hizmete girer, 3ncü poliklinikler grubunu açma çalışmaları devam etmektedir.

Tıp Fakültesi'ne ilk defa 1998-1999 Eğitim Öğretim yılında öğrenci alındı. İlk mezunları ise 2004-005 Eğitim-Öğretim Yılı sonunda verildi. Fakültenin ilk Kurucu Dekanı Prof. Dr. Nebil Büyükpamukçu'dur. Prof. Büyükpamukçu bu görevinden 31 Ekim 1996 yılında 2547 Sayılı Yasa'nın bir kamu üniversitesinde kısmı zamanlı bir öğretim üyesinin diğer bir üniversitede idari görev alamayacağı gerekçesi ile ayrıldı. 31 Ekim 1996 - 5 Şubat 1997 tarihleri arasında dekanlık görevini vekaleten yürüten Prof. Dr. Nevzat Bilgin 5 Şubat 1997 tarihinde bu göreve asaleten atandı. Prof. Bilgin dekanlık görevine 5 Şubat 2005 tarihindeki vefatına kadar devam etti. 5 Şubat - 5 Mayıs 2005 tarihleri arasında vekaleten yönetilen fakülteye bu tarihte Prof. Dr. Faik Sarıalioğlu asaleten atandı.

 

İlgili Kişi :
Adres1 :Bağlıca Kampüsü Eskişehir Yolu 20. km
Adres2 :Bağlıca/Ankara
Posta Kodu :06810
Telefon :(312) 234 11 73
Faks :(312) 234 11 80
Internet Sitesi

Önemli Not:

Kenthaber, Rekabetin korunmasına ilişkin dizinde yer alan ve yer almak isteyen tüm tüzel/gerçek kişiler için hiç bir ayrım yapmadan kayıt imkanı tanır. Kayıt olabilmek için tek koşul ücretsiz üye olmanızdır.

Üye olduktan sonra bilgilerinizi size verilen panelde "Firmalarım" linkine tıklayarak gönderebilirsiniz. Ekibimiz kısa zamanda bilgilerinizi teyit edip sayfanızın yayına açılmasını sağlayacaktır.

Bilgilerinizdeki eksiklik ve hataları bildirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı, özgün bir sayfa hazırlamak ve dizinimizden daha verimli faydalanmak isterseniz (ücretli) bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kenthaber, herhangi eksiklik, yanıltıcı bilgi yada amacını aşan bir durum olması halinde kesinlikle sorumlu tutulamaz. Bu ve benzeri durumları bildirmek üzere bizimle iletişime geçebilirsiniz.