22
Mayıs
2024
Çarşamba
AYAŞ - ANKARA

Ayaş'ta Dut Festivali de bir başka

GELENEKSEL DUT,TARİHİ EVLER VE EL SANATLARI FESTİVALİ.

Tarih ve Doğanın buluşma noktası Ayaş'ta ,her yıl Haziran ayının son haftası Dut Tarihi Evler ve El Sanatları Festivali kutlanır.

Dut ağaçları ile dolu Ayaş’ ın en önemli meyvesi de tabiî ki dut. İlçe İpek yolu üzerinde bulunduğu için eskiden Çin’ den gelen ürünler Ayaş’ tan geçip öyle gidermiş İstanbul’ a. O zamanlar Çin’ de yetişen dut, Ayaş’ ta istediği havayı, suyu bulunca ilçenin her yanında dut ağaçları yetiştirilmeye başlanmış.

Ayaş Belediyesi tarafından düzenlenen festival, Ayaş Cumhuriyet Meydanında Stanatların açılışı ile başlar ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürer.Çarşı içinde çevre ilçe Belediyeleri ve firmaların tanıtım ve satış amaçlı açtığı stanatlara ilgi yoğun olurken ilçe halkıda yöresel yiyecekler ve el sanatları değişik kültürlerin kaynaşmasını ortaya çıkarır.Gün boyunca Ayaş'ın genelinde devam eden etkinlikler Ayaş Gölet Mevkii piknik alanında da devam eder.Birbirinden ünlü THM,TSM ve Türk pop sanatçıları gündüz ve gece konser verirken,halkın ve gelen misafirlerin doyasıya eylenmeleri sağlanır.

YARIŞMALAR FESTİVALE RENK KATIYOR...

*EN İYİ DUT ÜRETİCİSİ YARIŞMASI:Ayaş'ta Dut üreticileri arasında yapılan yarışmaya halk büyük ilgi gösterir.Belirlenen jüri üyeleri tarafından Dut'un tadı,güzelliği vb gibi özelliklerine bakılarak puanlanır ve dereceye girenlere ödülleri verilir.

*EN HIZLI DUT YEME YARIŞMASI:Gelen misafirler tarafından belirlenen yarışmacıların önüne 1 kg Dut konur.Belli bir süre verilirdikten sora yenilen dutların sapları sayılır dereceye girenlere ödülleri verilir.

*DUT GÜZELİ YARIŞMASI:Halk tarafından ve gelen misafirler tarafından en büyük ilgi gören yarışmadır.Güzeller teker- teker podyuma çıkarak belli mesafede yürüyüş yaptıktan sonra kendilerini tanıtırlar.Belirlenen jüri üyeleri gelen misafirlerin alkışları ile puanlama yapılır.Dereceye giren güzellere ödülleri verilir ve kuşakları takılır ve 1. olan güzele

DUT GÜZELİ TACI VE KUŞAĞI TAKILIR. HALK TARAFINDAN YÖRESEL YİYECEKLER VE EL SANATLARI STANTLARI SERGİLENİYOR...

Ayaş yöresel yemekleriyle de Osmanlı saray mutfağının padişah sofralarında özel bir yere sahiptir.Türkmen boyu lezzetlerinden olan Ayaş sarması, Ayaş güveci, Ayaş baklavası,Ayaş höşmerimi,Ayaş bazlaması, Ayaş gözlemesi,Ayaş börekleri gibi yöresel yemeklerimizi de misafirlerimizin damak tadına sunuyoruz. Anadan-kıza, ustadan-çırağa geçen el sanatlarımızda festivalde sergileniyor.Türk el sanatları açısından Ayaş tiftiğinden örülen çorap ve eldivenler kendine özgü desenleri ile Ayaş ilçesine özgü bir nitelik taşımaktadır.Kilim dokuması,tığ oyaları,dantel örgüler,kanaviçe işlemeler,el nakışı,bindallı ve tel kırma çevre işlemeleri ile boyamayla yapılan işler de Ayaş ilçesinde zengin bir çeşitlilik taşımaktadır.Desti süslemeleri ve çeşitli hediyelik eşyalar da üretilmektedir.

FESTİVAL GECE GEÇ SAATLERE KADAR DEVAM EDİYOR...

Birbirinden ünlü sanatçılar gecede Belediye önü Cumhuriyet Meydanında sahne alıyorlar.Havayi fişek gösterisi,lazer gösterisi geceye ayrı bir renk katarken, gelen misafirler kent yaşamın boğucu sıcaklığından ve stresinden uzaklaşarak tatlı bir huzur alıyorlar.

TÜRKİYE'DE SAYILI FESTİVALLERDEN OLAN, HER YIL HAZİRAN AYININ SON HAFTASI TEMMUZ AYININ İLK HAFTASI YAPILAN GELENEKSEL DUT TARİHİ EVLER VE EL SANATLARI FESTİVALİ, ULUSLAR ARASI BİR BOYUT KAZANDIRILARAK TÜM DÜNYA MİLLETLERİNİ,TARİHİN VE DOĞANIN BULUŞMA NOKTASI OLAN AYAŞ'TA DAHA GENİŞ KAPSAMLI BİR ETKİNLİKLE AĞIRLAYACAKTIR.

ayaş belediyesi
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 12:28:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?