30
Nisan
2024
Salı
BALA - ANKARA
Belediye Sayfaları
Nufus
4.466.756
Yüz Ölçümü
26
İlçe Sayısı
26
Vali
Nufus
23.505
Yüz Ölçümü
2.530
Belediye Sayısı
60
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Bala Genel Bilgi

Bala Camii

Ankara’nın güneyinde yer alan Bala ilçesi, Kırşehir iline bağlı Kaman ilçesi Kırıkkale ili Karakeçili ilçesi Ankara iline bağlı Elmadağ, Çankaya, Gölbaşı, Haymana, Şereflikoçhisar ve Konya ili Kulu ilçeleri ile çevrilmiş geniş ve düz bir araziye sahiptir.

İlçe, Ankara ilinin yüksek yaylalarından biri olan Kartal yaylası üzerinde 700 metreden başlayan Kartal yaylasının 1.310 m. yükseklikteki kısmında kurulmuştur. Bala’nın geniş ovaları olmamakla birlikte arazisi tarıma elverişli topraklardan oluşmaktadır. Bala ilçesinin en önemli yüksek dağları Küre Dağı, Paşa Dağı, dede Dağı, Kartal Dağı ve Beynam Dağıdır. Bala ilçesinin en önemli akarsuyu Kızılırmak ile Elmadağ’ından doğup Kızılırmağa karışan Balaban Çayıdır. Kızılırmak üzerinde bulunan Kesikköprü Barajı hem sulama hem de enerji üreten barajlarımızdandır.

Yüzölçümü 2. 530 km2, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 39.714'tür.

İlçenin ekonomisi sanayi ve ticarete dayanmaktadır. Ancak, sanayideki büyük yatırımlar yerine küçük çaptaki atölyeler bulunmaktadır. İlçe merkezi dahil 56 yerleşim biriminde yaklaşık olarak tarım alanlarının dağılımında 5.500 çiftçi ailesi mevcut olmakla birlikte ilçe genelinde toplam arazi varlığı 2.321.000 dekar dır. Buğday ve arpa haricinde nadasa bırakılan arazilerin bir bölümüne 2. ürün olarak yağlık ve eğlencelik ayçiçeği, yeşil mercimek, nohut, fasulye, şeker pancarı, kavun ve karpuz ekimi yapılmaktadır.

İlk kurulduğu yıllarda Kartaltepe adını alan Bala ilçesi daha sonraları Sultan II.Abdülhamid'den ötürü Hamidiye adını almıştır. Daha sonraları çevreden gelenlerle nüfusu çoğalan Hamidiye bucak merkezi olmuştur. Bala ilçesi önceleri merkez olan Karaali’ye bağlı iken, 1887 de merkez Karaali’den alınıp Bala’ya verilmiştir.

Ankara’nın en eski ilçelerinden birisi olan Bala’nın yüzyıllık bir geçmişi vardır. Bu tarihlerde çok geniş bir araziye sahip olan Bala, Hasanoğlan, Elmadağı gibi yerleşim yerlerini de kendi sınırları içerisinde bulunduruyordu. Bala çevresinde en eski yerleşim yeri Kara Ali adında bir Türk tarafından kurulan Karaali Kasabasıdır.

Bala ilçesi sınırlarındaki, ilçeye 35 km uzaklıktaki Beynam Ormanları ve Kesikköprü Barajı Balâ ilçesinin olduğu kadar Ankara’nın da önemli mesire yerlerindendir. Burası genellikle çam ormanlarıyla kaplıdır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 5 Nisan 2009 Pazar 22:25:48

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR