18
Mayıs
2024
Cumartesi
BEYPAZARI - ANKARA

Beypazarı'na hayat veren Başkan-Serap Aymelek

MHP’li Avukat Mansur Yavaş’ı 1999’da izlemeye almıştık. Beypazarı’nda yüzde 51 oyla Belediye Başkanı seçildiği andan itibaren. Bazen biz oraya gittik, yaptıklarına baktık.

Bazen o Ankara’ya geldi, yaptıklarını anlattı. Beş yıl geçti aradan. Mansur Yavaş 28 Mart’ta seçimi "yine" kazandı. "Yine" MHP adayıydı. Ve bu defa "yüzde 55" oy aldı.

Beypazarı, Ankara’nın batısında. "Eski ipekyolu" üzerinde. Başkente uzaklığı "yüz kilometre." Tarih boyunca Hititler’in, Frigler’in, Galatlar’ın, Romalılar’ın, Bizanslılar’ın, Anadolu Selçukluları’nın egemenliğinde bulunmuş. Bir zamanlar "piskoposluk merkeziymiş." Kent "baştan aşağı bir tarih... Bir açık hava müzesi."

ÇARŞAMBA PAZARI

Toprağından, havasından, suyundan olsa gerek "en iyi havuç" orada yetişir. Türkiye’nin havuç ihtiyacının yüzde 50’si Beypazarı’ndan karşılanır. 400 yıl önce buradan "Avrupa’ya pirinç satılırmış.Pazarına bir zamanlar on bin kişi gelirmiş. "Çarşamba pazarı" hâlâ meşhur. 800 yıldır aynı yerde kurulan pazarda ne ararsanız var ve her yerden insan yağıyor.

SUDAN UCUZ KONAK

Beypazarı’nda çoğu satılık 3.500 konak var. Birkaç yıl önce Mansur bey bize demişti ki, "Tanesi iki buçuk, üç milyar... En büyüğü beş milyar... Sahipleri bakamıyorlar... Ah, müşteri bulabilsek... Satın alana, belediye olarak, restorasyon konusunda her yardımı yapacağız"


Başkan'ın anlattıklarını yazmıştık. Konakların resimlerini basmıştık. Hem de tam sayfa. Ve epeyce konak satılmıştı. Şu anda hâlâ satılıyor. Ama artık tanesi "25, 50, 100 milyardan."

Mansur Yavaş,160 yıllık çarşıyı belli bir düzene soktu. Beypazarı’nı turizme açtı. Kent, hafta sonları bayram yerine dönüyor. Herkes evinde bir şeyler üretiyor. Ankara’dan, İstanbul’dan, Konya’dan, Bursa’dan turlarla gelenler satın alıyor. Yurtdışından gelenler de var.

Ayrıca Ankara’ya gelen resmi heyetler de Beypazarı’na götürülüyor.

Beypazarı gerçekten öyle bir model ki; Batı’nın bile dikkatini çekmiş. Napoli’de, Ekonomik Kalkınmada Beypazarı Modeli konulu bir toplantı düzenlenmiş.

Turizmden ekmek yiyen 650 aile...

Evde makarna yapıp, satan yüzlerce kadın, gümüş el işçiliği ile uğraşanlar, kilim dokuyanlar... Herkes arı gibi çalışıyor.

JEOTERMAL ENERJİ

Kentte "sıcak su" çıkıyor. Başkan hemen proje üretmiş. Jeotermal enerjiden yararlanılacak. Kaplıcalara, seralara, evlere, balık havuzlarına sıcak su verilecek. Bu işleri özel sektör yapacak.

Belediye de hisse alacak. Kentte iki yüksekokul var. İkişer yıllık...

Bir hayırsever aile (Karaoğuz) 500 bin metrekare arsa bağışlamış. Bir firma (Beypiliç) üstüne bina yapma sözü vermiş. Yurt binası yine bağış.

Bu işler tamamlanınca, yüksek okullar fakülte haline gelecek. Üniversite ile anlaşmaya varılmış.

NASIL BECERDİ?

Bütün bunları seçimden önce yerinde gördük. Ve "Bakalım ne olacak ?" diye seçimi bekledik.

Seçim oldu.

İktidar partisi seçime var gücüyle asıldı... Bakanlar gitti, çalıştı.

Ama "sandıktan yine Mansur Yavaş çıktı. Sorduk:

- Nasıl becerdiniz?

İŞTE FORMÜL

-Yukarıda Allah var, çalmadım.  Çalmamak yetmez, çaldırmadım. Rakiplerimin aleyhine hiç konuşmadım.  Formaliteyi, kırtasiyeciliği kaldırdım. Kapımı da, kalbimi de herkese açık tuttum. Sürekli proje ürettim. Halktan hiç kopmadım.  Hiçbir zaman yakamda parti rozeti taşımadım.

DERS

Yöneticilik eğitimi veren okulların böyle yöneticilerden yararlanması lazım.

Ders mi verdirirler, yoksa konferans mı, bilemeyiz.

Ama iktidar fırtınasının çatıları uçurduğu bir seçimde, eğer muhalefetten biri "ikinci kez ve yüzde 55 oyla" seçiliyorsa...
Onun birikimi "genç nesillere" aktarılmalı. Beypazarı Belediyesi’nde yeni bir proje gördük.

-Başkan, bu nedir?"

- Havaalanı projesi.

- Kim yapacak?

- Biz yer gösterdik... Çankaya Sportif Havacılık Derneği yapacak... Özel havaalanı olacak... Dünya paraşütle atlama şampiyonası düzenlenecek... Küçük uçaklar uçacak.

ANONS

Ve pazarda dolaşırken belediye hoparlöründen şu anonsu duyduk:

- Bir miktar para bulunmuştur... Kaybedenin, belediyeye başvurması rica...

Ardından bir başka anons:

- Hediyelik gümüş eşya satan bir dükkanda, bayan çantası bulunmuştur... Çantasını dükkanda unutan bayanın, belediyeye müracaatı rica...

Beypazarı "işte böyle bir yer.

Eski "İstanbul-Bağdat yolu... İpekyolu" üzerinde, görülmesi gereken bir cennet.

Bir başkan çıkmış ıskalanmış bir tarihi dokuyu bugüne taşımış.

Seçmenden de karşılığını almış.

VEDA

Vedalaşırken Mansur Yavaş dedi ki:

- Halka söz verdim... Bu benim son dönemim... Bir daha aday olmayacağım.

- Neden?

- Büyük Atatürk Cumhuriyeti gençliğe emanet etti... Biz de yerimizi gençlere terk etmeliyiz... On yıl, hizmet etmesini bilene, uzun bir süre.

Serap Erdoğan Aymelek
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2004 Pazartesi 13:43:33
Güncelleme :12 Mayıs 2004 Çarşamba 12:50:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?