19
Mayıs
2024
Pazar
ÇUBUK - ANKARA

Kavun Şenliği yapıldı

AĞILCIK KAVUN ŞENLİĞİ YAPILDI

Çubuk'un Ağılcık Mahallesi'nde ''Ağılcık Kavun Şenliği'' düzenlendi.

Ağılcık Mahallesi'nde gerçekleştirilen şenlik programı, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü'nün verdiği konserle başladı.

Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı şenlikte en güzel kavun yarışmasına katılanlar arasında seçim yapmak için oluşturulan heyet, tek tek kavunları tartarak daha önce belirlenen kriterlere göre sıralama yaptı. Yarışmada birinciliğe 10 kilogram ağırlığındaki kavunuyla Halis Erdoğan, ikinciliğe 9 kilogram tutan kavunuyla Hasan Yılmaz ve üçüncülüğe 8 kilo 750 gram gelen kavunuyla Mehmet Ali Tufan layık görüldü.

Dereceye giren kavunlar açık artırmayla satışa sunulurken, kavunlara en yüksek fiyatı 4 bin lirayı veren Şakir Esin ''Kavun Ağası'' seçildi. Kavun ağalığını alan Esin, Ankara'dan Çubuk'a kızı için turşu almaya geldiğini ve turşu alırken kendisine Ağılcık'ta Kavun Şenliği olduğunu söylemeleri üzerine mahalleye geldiğini anlattı. Geldiğinde çok güzel bir ortamla karşılaştığını ifade eden Esin, ''Burada yapılan ağalık yarışmasını görünce ben de katılayım dedim ve ihale bizde kaldı. Çok farklı bir duygu, bu şenliği her yere duyurmalıyız. Bir vesileyle geldim, iyi ki gelmişim'' dedi.

Şenlik meydanına kurulan stantlarda vatandaşlar bahçelerinde yetiştirdikleri kavunları ve evlerinde yaptıkları pekmez ve ürettikleri balları satışa sundu. Şenliğe gelen misafirler tarafından yoğun ilgi gören stantlarındaki ürünler kısa sürede tükenirken, satışlar da üreticinin yüzünü güldürdü. Şenlik süresince köylüler tarafından misafirlere kavun, gözleme, ayran ve vişne aromalı Osmanlı şerbeti ikram edilirken, Çubuk Belediyesince da patlamış mısır ve pamuk şekeri dağıtıldı.

Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, ''Ağılcık Kavunu Şenliği''nin üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için gerçekleştirildiğini belirterek, şenliğe ilginin çok yüksek olmasının sevindirici olduğunu ifade etti. Başkan Özden, ''Bu şenlikler bir nevi hasat şenliğidir. Ayrıca insanlarımızı bu vesileyle bir araya getirerek kaynaşmasını da sağlamış oluyoruz. Genç nesillerimiz ile gurbete giden insanlarımızı yani 7'den 77'ye herkesi bir araya getirmiş oluyoruz. Bu şenlikler, ilçemizin kültürel etkinliğidir. Derneklerimiz düzenliyor biz de belediye olarak gerekli desteği veriyoruz'' diye konuştu.

Ağılcık Mahallesi Kalkındırma Güzelleştirme Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı İsmail Doğan da mahalle halkının yetiştirdiği ürünleri tanıtmak için yapılan şenliğin amacına ulaştığını söyledi. Dernek Başkanı Doğan, Belediye Başkanı Özden'e Ağılcık Mahallesi'ne katkılarından ve üreticiye desteklerinden dolayı plaket verdi.

Türk Halk Müziği ve yerel sanatçıların konserleriyle şenliğe katılanlar eğlendi. Çubuk ilçesinde Ağılcık Mahallesi'nde yetişen eskilerin ''Karadüğlek'' dediği Ağılcık kavunu, uzun süre bozulmaması, daha tatlı ve sulu olmasıyla biliniyor.

AĞILCIK KAVUN ŞENLİĞİ YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2010 Çarşamba 16:47:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?