26
Mayıs
2024
Pazar
ÇUBUK - ANKARA

Öğrenciler Çubuk turşusunu araştırdı

Türk sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan turşu, üniversite öğrencilerinin araştırmalarına da konu oldu.

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü öğrencileri, turşu konusunda yaptıkları araştırma kapsamında Çubuk'taki imalathaneleri gezerek, üreticilerden bilgi aldı.

35 yıldır eşiyle birlikte turşuculuk yapan Hamide Işık (58), öğrencilere turşuculuk mesleğinin eşine babasından geçtiğini anlattı. Kışın halkın en çok salatalık, biber ve lahana turşusuna ilgi gösterdiğini belirten Işık, ''Eşimle birlikte aklınıza hangi sebze ve meyve geliyorsa onun turşusunu yapıyoruz. 50'ye aşkın turşu çeşidimiz var'' dedi.

Zaman içinde ürün gamını genişlettiklerini ifade eden Işık, özellikle aşeren hamileler için mevsim dışı pek çok sebze ve meyvenin turşusunu kurduklarını söyledi. Işık, Çubuk bamyası, kayısı, şeftali, ayva, kiraz, erik, çağla, karpuz, muşmula, incir, enginar, bezelye, mısır, karnabahar gibi değişik tatları halkın beğenisine sunduklarını anlatarak, ''Bu tür sebze ve meyvelerin turşusunu özellikle aş eren hamileler için bulunduruyoruz. Hamileler, canlarının çektiği sebze ve meyvelerin tazesini bulamayınca kışın turşusunu yiyor'' diye konuştu.

Çubuk turşusunun her sebze ve meyveden yapılmadığını vurgulayan Işık, Çubuk'ta yetişen ürünlerden seçildiğini ve her ürün için farklı zamanlarda turşu kurulduğunu söyledi.

Turşuların lezzetinin bizzat kendilerinin ilgilenmelerinden ve işlerini severek yapmalarından geldiğini belirten Işık, ''Bunların yapımı da, bakımı da kolay değil. Çocuk gibi ilgilenmek ve en önemlisi turşuya sevgini katmak gerekiyor'' dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 16:03:00
Güncelleme :12 Mayıs 2009 Salı 16:06:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?