30
Nisan
2024
Salı
ELMADAĞ - ANKARA
Belediye Sayfaları
Nufus
4.466.756
Yüz Ölçümü
26
İlçe Sayısı
26
Vali
Nufus
48.013
Yüz Ölçümü
573
Belediye Sayısı
15
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Elmadağ Genel Bilgi

Elmadağ'dan Genel Bir Görünüm

İç Anadolu Bölgesi'nde, Ankara İli'ne bağlı bir ilçe olan Elmadağ, doğusunda Kırıkkale ili, güneyinde Bala, batısında Mamak, kuzeybatısında Altındağ, kuzeyinde de Akyurt ve Kalecik ilçeleri ile çevrilidir.

İlçenin, güneyini Ankara İli'nin de önemli yükseltilerinden olan Elmadağı engebelendirir. İlçenin güney batısında l.862 m. yüksekliğe sahip Elmadağ’ı , kuzeyinde ise l.995 m. yüksekliğinde İdris Dağı bulunur. İlçenin batısı kısmen düzlüktür. Her tarafından derin vadilerle yarılmış yaylalar üzerinde aşınmış tepeler ve sırtlar yer alır. İlçe topraklarının sularını, Kızılırmak'ın kollarından Balaban Deresi toplar. Meyvecilik yapılan ekime elverişli alanlar, bu akarsuyun çevresinde toplanmıştır.

İlçede M.K.E.Kurumuna bağlı Barutsan A.Ş.Elroksan A.Ş.Roketsan fabrikaları, Baştaş Çimento fabrikası ile yan kuruluşu Tam-Taş, Yibitaş çimento fabrikaları, Ev-Tem temizlik maddeleri fabrikası gibi özel şirketlerle 30’u aşkın kireç ocakları bulunmaktadır. Lalahan’da Hayvan Araştırma Enstitüsüne bağlı çiftlikler vardır. Çay-Kur Çay Paketleme fabrikası, gibi Kamu ve Kamu İktisadi Teşekkülleri mevcuttur. Bu kurumlar nüfusun büyük bölümünü istihdam etmektedirler.

İl merkezine 30 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1.135 m.yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 573 km2, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 43.374'tür.

Önceleri Asi Yozgat ve Küçük Yozgat adlarıyla da bilinen Elmadağ, Çankaya İlçesine bağlı bucak iken, 1960'ta ilçe merkezi konumuna getirilmiştir. Ankara'yı Türkiye'nin kuzeyine, doğusuna, güneyine ve güneydoğusuna bağlayan demiryolu hattı ilçeden geçmektedir.

 

Kenthaber Kültür Kurulu


 

Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 12:47:52

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR