19
Mayıs
2024
Pazar
ETİMESGUT - ANKARA

Etimesgut Belediye Başkanı, Malezya'dan döndü

Malezya, içinde barındırdığı 400’ü aşkın etnik grupla Güneydoğu Asya’da farklı bir kimlik taşıyor ve tüm ülke halkının benimsediği ortak bir felsefe var: “Rahat yaşamamız için kazanmamız lazım. Kazanmak için de çok çalışmamız gerekiyor”

HER ŞEHRE BİR PRESTİJ BİNASI

Malezya’da Başkent Kuala Lumpur’dan, şu an halen çalışmaları devam eden ve 2010 yılında başkent olacak olan Puthrajava’ya kadar her şehre farklı bir kimlik kazandıran prestij binaları bulunuyor. Öyle ki 485’er metrelik yükseklikleri ile dünyanın en büyük gökdelenleri arasında yer alan ikiz kuleleri görebilmek için binlerce kişi Kuala Lumpur’a geliyor. İkiz kulelerin etrafını çevreleyen yüzlerce metre yüksekliğindeki diğer gökdelenler ise çoğu zaman farkedilmiyor bile.

90 BİN KİŞİLİK AKILLI KONUTLAR

Malezya’da kentlerin gelişimi, iki ana plan üzerinde yürüyor. Bunlardan birincisi kentin ana düzenini yansıtan yapılar, ikincisi ise sosyal yaşamın ve kültürel değerlerin yaşatılmasına olanak sağlayacak düzenlemeler. Kentlerin gelişimini çağın gereklerine uygun olarak sürdüren Malezya, 2020’li yılların modern yapılarının temellerini de şimdiden atıyor. Başkent Kuala Lumpur’da çalışan tüm memurların ikametine olanak sağlayacak biçimde hazırlanan akıllı konutlarda yaklaşık 90 bin kişi hayatını sürdürüyor. Geçimini sağlayamayan, yoksul aileler de ihmal edilmemiş tabi ki. Geniş bir alana inşa edilen sosyal konutlarda 1 buçuk milyon nüfuslu başkentin yaklaşık 10’da biri yaşıyor. Ekonomisi tarıma dayalı bir ülke iken, 40 yıl gibi kısa bir sürede sanayi ve teknoloji alanında hızlı adımlar atan Malezya, ilerleyen yıllarda tamamen sanayileşmiş bir ülke olmayı hedefliyor.



Kenthaber
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2004 Salı 13:32:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?