30
Nisan
2024
Salı
ETİMESGUT - ANKARA
Belediye Sayfaları
Köy Sayfaları
Nufus
4.466.756
Yüz Ölçümü
26
İlçe Sayısı
26
Vali
Nufus
289.601
Yüz Ölçümü
101
Belediye Sayısı
3
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Etimesgut Genel Bilgi

Etimesgut'tan Genel Bir Görünüm

İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara İline bağlı bir ilçe olan Etimesgut, kuzeyde Kazan ve Yenimahalle, doğu ve güneyde yine Yenimahalle, batıda da Sincan ilçesi ile çevrilidir.Doğudan batıya doğru eğimi azalan çanak şeklinde bir oluk vadi görünümdedir. Bu vadinin tabanına oturmuş Ankara Çayına dik tepe aralarından uzanan yan vadilerle bütünleşen Ankara Ovası yer alır.

Ankara'ya 20 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 101 km2, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 171.293’dür.

İlkçağlardan itibaren bir yerleşim yeri olduğu anlaşılan Etimesgut, bulunan tarihi kalıntı ve belgelerden elde edilen bilgilere göre Hititlerin, Friglerin, Romalıların, Bizanslıların, Selçukluların ve Osmanlıların egemenliği altında kaldı. Tarihi kaynaklarda Amaksyz, Amaksis, Amaksuz, Akmasuz, Ahi Mesud ve Etimesud isimleriyle anılan ilçe son olarak Etimesgut adını aldı.

Etimesgut’un bugünkü yeri Hititler döneminde ‘Amaksis’ olarak adlandırılırken, ünlü haritacı Kiepert çizmiş olduğu haritada Etimesgut’un bulunduğu yeri Amaksyz olarak belirtiyor. Osmanlılar ise bu yeri Akmasus olarak andılar. Orman fidanlığında bulunan kuş başlı, aslan vücutlu ve kanatlı kabartma ile Boğa kabartması büyük ihtimalle Hititlerin son dönem eserleri arasındadır. Tarihi İpek Yolu'nun buradan geçmesi de ilçeye ayrı bir önem kazandırmıştır.

Atatürk'ün Ankara'ya geliş ve gidişlerinde buradaki tren istasyonunu kullanmasından ötürü ilçe Cumhuriyet tarihinde önem kazanmıştır. Etimesgut'a bu ismin verilmesinde Ahi Mesud'un büyük rolü vardır. Tarihi kaynaklarda Ahi Mesud'un kimliği konusunda yeterli bir bilgiye rastlanmamakla beraber Osmanlıların kuruluş yıllarında büyük payı olan Ahilerin önde gelen kişilerinden birisi olduğu Osmanlı arşivlerindeki belgelerden anlaşılmaktadır. Osmanlı arşivlerindeki muhasebe defterlerinden, ilçenin bulunduğu yerin Ahi Mesud'a ait bir vakıf arazisi olduğu ve burada tarımsal ürünler ile tiftik keçisi yetiştirdiği öğrenilmektedir. Aynı zamanda Etimesgut Milli Mücadele yıllarında önemli merkezlerden biri olmuş, Cumhuriyetin ilanından sonra burada örnek köy olarak kurulmuştur.

Etimesgut Bahçeli Parkı

Atatürk'ün isteğiyle İstiklâl Savaşı'ndan sonra Batı Trakya'dan getirtilen göçmenler buraya yerleştirilmiştir. 1968 yılına kadar çevresindeki 18 köy ile birlikte nahiye merkezi olarak kalmış, İstasyon Mahallesi ismiyle Yenimahalle ilçesine bağlanmıştı. Etimesgut 20 Mayıs 1990'dan itibaren ilçe olmuş ve bu tarihte de ilk belediye seçimi yapılarak Etimesgut Belediyesi de kurulmuştur.

Etimesgut’ ta 600 yataklı Devlet Hastanesi ve Havaalanının yanı sıra Zırhlı Birlik Tümen Komutanlığı, Hava İkmal Merkez Komutanlığı ile Hava Lojistik Komutanlığı bulunmaktadır. Ayrıca Kale Şelale Parkı, Alparslan Türkeş Parkı, Bahçeli Park, Eğitim Parkı, Necdet Kayan Parkı, Şükrü Kaya Parkı, Zafer Pakı da bulunmaktadır.
 

 

Kenthaber Kültür Kurulu

 

 

 

 



 

Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 12:55:50

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR