23
Mayıs
2024
Perşembe
ETİMESGUT - ANKARA

Etimesgut örnek oldu

İlk kez Etimesgut Belediyesi’nde uygulanan Araç Takip Sistemi ve çöplerin treylerle taşınması Projesi, tüm yurda yayılmaya başladı. Diğer bir çok belediyede Etimesgut Belediyesi’nde uygulanan toplama sistemi için harekete geçti.

Gazete Etimesgut’a açıklamalarda bulunan Makine İnşaat ve Dış Ticaret Ltd. Şirketi Genel Müdürü, Erhan Boyvat ilk kez Etimesgut Belediyesi’nce hizmete sokulan Çöplerin Treylerle taşınması ve Araç Takip Sistemi’nin tüm Türkiye’de yaygınlaştığını söyledi.

Etimesgut’tan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden CEYNAK firmasının da kendilerine başvurarak 10 adet 72 metre küp trey satın aldığını belirten ayrıca Çankaya, Yenimahalle gibi belediyeler de böyle bir çalışmanın başladığını kaydetti. Türkiye’nin en büyük merkez ilçelerinden Adana Seyhan İlçesi’nde de Etimesgut’ta uyguladıkları sisteme geçildiğini ifade eden Boyvat, "İlk kez Etimesgut Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz’ın fark ederek belediyede uygulattığı sistem tüm Türkiye’ye yayılıyor" dedi.

Treylerin getirdiği kolaylıklar hakkında da bilgi veren Boyvat, "Örneğin Etimesgut Belediyesi’ndeki tesis sayesinde ilçe sınırları içinde toplanan 150 tonluk çöp, 30 sefer yerine 4 seferde Mamak çöplüğüne taşınabiliyor. Etimesgut halkını çağın imkanları ile buluşturarak daha temiz bir çevrede yaşama avantajına kavuştu. Treylerle birlikte çöplerin taşınma maliyeti daha aşağılara çekiliyor. Akaryakıt maliyeti düşüyor. Çöpleri daha hızlı toplanıyor. Şoför ihtiyacımız azalıyor" İfadelerini kullandı.

Bovyat, treylerle taşınan çöplerin karayollarına uygun bir dizayna sahip olduğunu da belirterek, "Treylerimiz çevreye duyarlı bir araçtır. Sızdırmazlık özelliği sayesinde çöplerin pis suları yollara sızmayacak, böylece çevre sağlığına önemli katkılar sağlanacaktır" dedi. Boyvat sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlçenin çöplerinin hızlı ve düzenli bir şekilde toplanmasını amaçlayan takip sistemi araç ve merkez arasındaki koordinasyonu sağlıklı ve hızlı bir şekilde sağlıyor. Cep telefonu, mesaj ve telsiz gibi iletişim araçlarını bir tek unsura indiren sistem sayesinde çöp toplam işlemi sağlıklı bir şekilde koordine edilebiliyor. Uydudan alınan bilgilerin koordine edilmesi esasına dayanan sistemi ilk kez kullanan belediyeler arasında yer alan Etimesgut Belediyesi bu uygulamasıyla da diğer belediyelerin bir adım önünde yer alıyordu."

Araçları takipte, gözler ekranda

Boyvat, yine ilk kez Etimesgut Belediyesi’nin uygulamaya geçirdiği Araç Takip Sistemi’nin de giderek yaygınlaştığını söyledi. "Bu sistem, temizlik işleri personelinin rahatlıkla denetimini sağladığı gibi, araçların koordinasyonunu da kolaylaştırıyor" diyen Boyvat, şunları söyledi:

"Aracın bulunması gereken yerde vaktinde olmaması durumunda, sinyalle merkeze bildiren sistem, vatandaşlardan gelen şikayetlere de anında cevap verilmesini sağlıyor. Çöp toplama ve nakil işlenin kontrollü bir şekilde yapılması için devreye sokulan, sistem, araçların gereksiz yere durmalarına fırsat vermediği gibi benzin masrafını asgariye indiriyor. Acil durumlarda hangi aracın hangi mevkide olduğunun rahatlıkla saptanabildiği sistem, personelin denetlenmesi noktasında büyük önem taşıyor."

Araç Takip Sistemi ile geçmişe yönelik kayıt da tutulabildiğini vurgulayan Boyvat, sistemle birlikte herhangi bir tarih girildiği zaman o tarihte hangi aracın hangi mahallede ne kadar süreyle kaldığı hemen tespit edilebildiğini aktardı. Aracın belirlenen noktaya uğramaması durumunda anında merkeze sinyal gönderildiğini belirten Boyvat, yetkililerin, her türlü aksaklık konusunda bilgi sahibi olabildiğini kaydetti.

Sistemin uydudan alınan bilgiler doğrultusunda işlediğini de kaydeden Boyvat, "Uydudan alınan bilgiler, koordine bir şekilde değerlendirilerek araçların amacının dışında kullanılmasının önüne geçiyor., çöp arabasını alıp vakit geçiren, çalışmayan işçi devrinin bu sistemle sona erdi" dedi.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2005 Pazartesi 14:10:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?