24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kızılay gözyaşlarıyla karşılandı

Türk Kızılayı Telafer İnsani Yardım Ekibi Ankara'ya gelişinde sevinç gözyaşları içinde karşılandı. Telafer'de ABD askerlerinin engellemesi ile karşılaşan Kızılay ekibinin karşılama töreninde duygusal anlar yaşandı.

Telafer'de yürüttüğü insani yardım operasyonu sırasında ABD askerleri tarafından bir takım engellemelera karşı görevlerini başarı ile tamamlayan Kızılay İnsani Yardım Ekibi için Ankara - Gölbaşı girişinde coşkulu bir karşılama töreni düzenlendi. Törene, Kızılay'a giden ekibin ailelerinin yanısıra Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Kandilli Rasathane eski Müdürü ve yönetim kurulu üyesi Ahmet Mete Işıkara ile çok sayıda Kızılay çalışanı karşıladı.

Ailelerin Gölbaşı girişinde uzun bekleyişleri Kızılay konvoyunun korna sesleri ile yerini sevinç gösterilerine bıraktı. Törende bir konuşma yapan Kızılay Genel Başkanı Küçükali, 10 TIR, 2 Haberleşme aracı ve 18 personelden oluşan Kızılay İnsani Yardım Ekibi'nin Telafer'de yaşananların ardından çadır, somya, şilte, gaz ocağı, gaz lambası, kolar tabletleri ve gıda rasyonusundan oluşan insani yardım malzemelerini yaşanan bir takım zorluklara rağmen ihtiyaç sahiplerine teslim ettiklerini söyledi. Türk Kızılay'ının 137 yıllık tarihi boyunca bila bedel insani yardım dağıttığını ve asla dil, din, ırk ayrımı yapmadığını söyledi. "Türk Kızılay'ı dün Gürcistan'da Hıristiyanlara, Srilanka'da budistlere, Irak'ta müslümanlara ayrım yapmadan yardım etti" diyen Küçükali, Cenevre sözleşmesine imza atarak insani yardım kuruluşlarına her türlü desteğin verileceğini kabul eden ülkelere şöyle seslendi: "Attığınız imzaların arkasında durur. Bu sözlerin arkasında durduğunuz sürece insanlağığa biz hizmet götüreceğiz.Ortaçağ'da meydanlara olan savaşlar bugün şehirlerde caddelerde, evlerde oluyor. Bu sözleşmeye imza atan tüm ülkeler imzalarının arkasında dursun."
Irak'a giden ekibin bir çok zorluklarla karşılandığını kaydeden Küçükali, bu zorluklara anında müdahale edilerek krizin aşıldığını ve Telafer'de yaşayan soydaş ve dindaşlarımıza yardımların dağıtıldığını söyledi. Konuşması sırasında duygusal anlar yaşayan Küçükali, "Irak ekibi bizi insanlık adına çok zorladı. Konuşurken yutkunuyorum ama hep birlikte bu insanlarımıza sahip çıkmak zorundayız" diye konuştu. Küçükali konuşmasını, "Cenevre sözleşmesine imza atan ey insanlık imzana sahip çık ve bu insanlık ayıbını durdur" diyerek bitirdi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin Irak'ta yaşanan zorlukları sorması üzerine ise Küçükali, Telafer'de koalisyon güçlerinin güvenlik gerekçesiyle bir takım zorluklar çıkardıklarını ve bu sırada provakasyonların yaşandığını belirterek, "Biz orada malzemeleri dağıtmayalım diye birtakım oyunlar oynandı" dedi. Kızılay ekibinin serinkanlı davranarak yardımları kendilerinin belirledikleri yerlere dağıttıklarını söyleyen Küçükali, "Zorluklar çıkardılar. Yardımları kendi belirledikleri yerlere dağıtmamızı istediler. Haberleşme cihazlarımızın tamamına el koydular. Provakasyon kesin ama kimin niye yaptığını anlayamadık" diye konuştu.

Törenin ardından aileleri ile hasret gideren Kızılay ekibi, Telafer'de yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Gümrük görevlisi Hasan Çekiç, Talefer halkının yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı: "Orada çok kötü şeyler oluyor. Talefer'de halk mağduriyet içinde. Hepsinin durumu çok kötü, sahipsizler. Daha çok yardıma ihtiyaçları var. Türk halkından yardım istiyorlar." Oğlu ile hasret gideren Hasan Ballı isimli Türk şoförü ise, Talefer'deki çocukların durumlarının çok kötü olduğunu, onları asla akıllarından çıkaramadıklarını söyledi. Kızılay Ekip Başkanı Metin Yaman ise, Türk Kızılay'ı olarak ABD askerlerinin isteklerini reddettiklerini, sonuçta malzemeleri dağıtarak ve gönül rahatlığı içinde ülkeye döndüklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 18:05:40
Güncelleme :14 Şubat 2006 Salı 14:00:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?