23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜDÜL - ANKARA

Orman yangınlarına karşı önlem

Ankara Valiliği, orman yangınlarının önlenmesi amacıyla bir dizi tedbirlerin alınması için tebliğ yayınladı.

Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada, mevsim gereği vukuu muhtemel orman yangınlarının önlenmesi, mal ve can güvenliğinin sağlanması amacıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9 ve 66. maddelerinin Valiliğe verdiği yetkiye istinaden 1 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında, bir dizi tedbirlerinin alınmasına kararlaştırıldığı belirtildi. Tebliğe göre; pikniğe ayrılan orman içi dinlenme yerleri Atatürk Orman Çiftliği (Gazi Piknik Alanı), Yenimahalle Söğütözü, Güdül Sorgun Göleti ve Yaylası, Bala Beynam Ormanı, Çamlıdere Çamkoru, Çubuk Karagöl, Nallıhan Hoşebe, Beypazarı Tekkedağı ve Eğriova, Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı, Kazan Kılıçlar Köyü mesire yeri dışında koruma altına alınan orman ve ağaçlandırma sahalarına görevliler dışında her ne maksatla olursa olsun, hiçbir şekilde giriş ve çıkış yapılmayacak, ateş yakılmayacak ve ateşli maddelerle dolaşılması ve yol kenarlarında piknik yapılması yasaklandı.
Vatandaşların, belirlenen piknik alanlarından gösterilen yerlerde mangal yakarak faydalanabilecekleri vurgulanarak ayrılırken yakılan ateşi tamamen söndürdükten ve çöplerini çöp bidonuna attıktan sonra piknik yerini terk edilmesi istendi.
Ankara Valiliği’nin Tarım İl Müdürlüğü kanalıyla duyurusu yapılan anız ve bitki örtüsü yakılması yasaklandığına dikkat çekilerek, piknik yerleri ve orman alanı civarındaki konaklama yerleriyle sanayi tesisleri yangına karşı gerekli tedbirleri alarak kendi söndürme ve koruma ekiplerini oluşturacakları ve yangına müdahalede Orman Bölge Müdürlüğü ekipleriyle koordineli çalışacakları ifade edildi.

Yüksek Gerilim Hatları’nın bakım ve yapımıyla mükellef kuruluşlar, Başkent Edaş Genel Müdürlüğü yetkililerince sürekli kontrol edilerek, enerji nakil hattı altında kalan ağaç ve otların temizliğine dikkat edecekleri belirtilerek, belediyelerin orman civarındaki çöp alanlarında muhtemel orman yangınlarına karşı tedbir almaları istendi.

Orman İşletme Müdürlükleri, Şeflikler, Polis ve Jandarma işbirliğiyle yangın mevsimi süresince kontrol ve devriye hizmetleri gerçekleştirilecekleri kaydedilerek, yangını gören ve haber alan herkes, resmi ve özel kuruluşlar en yakın orman teşkilatına veya 177 No’lu Alo Yangın İhbar telefonuna bildireceklerdir. Ulaşılamayan kör noktalardan 110 İtfaiye, 112 Hızır Acil, 155 Polis, 156 Jandarma aramaları istendi.

Orman İşletme Müdürlükleri tüm imkanlarıyla orman yangınlarına müdahale edecekler, gerekirse kamu kuruluşları ve özel sektör imkanları seferber edilerek, yangının büyüklüğüne göre gerektiğinde Valilik kanalıyla Askeri Birlikler’den yardım isteneceği bildirilerek, yangın mıntıkalarındaki enerji nakil hatları yangına hassas günlerde, Orman, Jandarma ve Emniyet Ekiplerince talep edilmesi halinde Başkent Edaş yetkililerince enerjiye kapatılacağı kaydedildi. Birinci maddede belirlenen piknik alanları dışında, Ankara Şehir Merkezi Yeşil Kuşak sahalarında piknik amacıyla orman içine girmek, karayolu güzergahında ve Atatürk Orman Çiftliği, Gazi Orduevi ve Devlet Mezarlığı çevresinde araç park edilmesi yasaklandığı açıklanarak bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında başka bir suç oluşturmadığı taktirde 6831 sayılı Orman Kanunu ve 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun 66. maddesi delaletiyle Türk Ceza Kanunun ilgili Maddeleri hükümleri gereğince işlem yapılacağı vurgulandı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2005 Salı 03:04:02
Güncelleme :15 Şubat 2006 Çarşamba 10:47:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?