30
Nisan
2024
Salı
KAZAN - ANKARA
Belediye Sayfaları
Nufus
4.466.756
Yüz Ölçümü
26
İlçe Sayısı
26
Vali
Nufus
36.147
Yüz Ölçümü
470
Belediye Sayısı
38
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Kazan Genel Bilgi

Kazan'dan Bir Görünüm

İç Anadolu Bölgesi'nde, Ankara İline bağlı bir ilçe olan Kazan, kuzey ve batısı Mire Dağları ile çevrili, doğusunda Keçiören ve Çubuk, batısında Ayaş, kuzeyinde Kızılcahamam, güney doğusunda Yenimahalle ve güney batısında Sincan ilçeleriile çevrilidir. Akıncı Ovası’nın kuzeyindedir. Ovayı kuzeyden güneye doğru ayıran Ova Çayı ilçe içinden akmaktadır.

ilçenin denizden yüksekliği 890 metre olup, yüzölçümü 470 km2, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 29.692'dir. Ankara'ya 47 km. uzaklıktadır.

İki önemli ulaşım yolu üzerinde bulunan Kazan’da sanayileşmenin özellikle son yıllarda ciddi bir ivme kazandığı görülmektedir. Boru, saç, ağaç kaplama, ziraii alet ve makinaları, un, yem, demir ve buna bağlı ürünler, mermer, tuğla, kiremit, araba farı gibi oldukça değişik alanları ihtiva eden irili ufaklı 50 civarında fabrika faaliyet göstermektedir. Türkiye’nin savunması açısından oldukça önemli bir proje olan F-16 savaş uçakları üretimi TAİ-TUSAŞ Mürted tesislerinde gerçekleştirmektedir.

İlçe ekonomisini ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık ve sanayi oluşturmaktadır. Şekerpancarı, kum fasulye, kavun, buğday ve henüz yeni, yeni gelişmekte olan seracılık çiftçilerimizin gelir kaynaklarının başlıcalarındandır. Yetiştirilen bu tarım ününlerinin yanı sıra büyükbaş ve kümes hayvancılığı, arıcılık ve yumurta tavukçuluğu da yapılmaktadır. Son derece modern, hijyenik şartlarda ve veteriner hekim kontrolünde kesim yapılmakta olan belediye et kombinası yalnızca Kazan’ın değil civar ilçelerin de et ihtiyacını karşılayabilmektedir.

Satı Kadın Parkı

İlçenin ismini, 1402 yılında yapılan Ankara Savaşı’nda Timur’un ordusunda bulunan Kazan Türklerinden aldığı sanılmaktadır. Bir başka iddiaya göre de Timur, Osmanlı topraklarını ele geçirerek Ankara yakınlarına kadar dayanmıştı. Savaş, yörede cereyan ettiğinden ilçenin bulunduğu bölgede Osmanlı askerlerinin yemekleri büyük kazanlarda pişirilmiş ve bu yüzden de buraya Kazan ismi yakıştırılmıştır.

İlçenin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkan eserler Kazan’ın tarihinin oldukça eskiye dayandığına işaret etmektedir. Mürted (Akıncı) Ovası tarih öncesi devirlerden beri yerleşmelere sahne olmuştur. Ovada yer alan Bitik Höyüğü’nde yapılmış olan kazılarda Tunç Çağı’na kadar inen yerleşme katlarına rastlanmıştır.

1942 yılında yapılan Bitik Höyüğü kazısında 9 tane yerleşim katı ortaya çıkartılmıştır. Bunlardan en alttaki Tunç Çağı’na aittir. Bunun üzerinde Hitit, Frig ve Klasik Döneme ait yerleşim katları tespit edilmiştir. Yine yörede bulunan Sancar Höyüğü’nde Tunç Çağı’ndan Klasik Döneme kadar yerleşmeler olduğuna işaret eden çanak çömleklere rastlanmıştır. 1933 yılında yapılan Karalar kazısında bir Klasik Dönem (Manegerdos) yerleşmesi ortaya çıkartılmıştır. Bitik Höyüğü ve Karalar dışında, araştırma alanında bir çok höyüğün bulunması, yörenin çok eski dönemlerden itibaren yerleşmeye sahne olduğunu kanıtlamaktadır.

Satı Kadın TBMM'de

1402 yılında Yıldırım Beyazıt ile Moğol hükümdarı Timur arasındaki Ankara savaşı, Çubuk Ovası’nda yapılmıştır. Savaşın yapıldığı dönemde Osmanlı Devleti’nin toprakları, Kayseri-Kemaliye-Erzincan hattına dayanmaktaydı. İlçe ilk Türk egemenliğine Selçuklular zamanında girmiştir. Beyliklerin kısa süreli yöreye egemen olmalarından sonra da Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

Milli Mücadele sırasında da Kazan'ın önemi bir rolü olmuş, askerlere erzak bu bölgeden sağlanmıştır. Kazan'daki bu çalışmalarda büyük yararlıklar görülen Satı Kadın, doğduğu Kazan Köyünde muhtarlık yapmış, 5 Aralık 1934'te kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanınmasından sonra 5.Dönem Ankara milletvekili olarak TBMM^'de görev yapmıştır. 1956 yılında ölen Satı Kadın'ın mezarı Kazan'da kendi adını taşıyan satıkadın Mahallesinde bulunmaktadır.

1961 yılında bucak merkezi Yazıbeyli (Halkavun) Köyü’nden ilçeye taşınmış, 1987 yılında da ilçe konumuna getirilmiştir.
 

 

 

 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 12:04:02

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR