30
Mayıs
2024
Perşembe
KEÇİÖREN - ANKARA

AVM’lerde ilk kira isyanı

Alışveriş merkezlerinde euro ve dolar üzerinden kira ödeyen perakendeciler dövizdeki % 25’e varan artışlarla zor duruma düştü.

Bu artışa, bir de durgunlukla birlikte ciro kaybı eklendi. AVM’lerde cirodan çok kira ödeyen perakendeciler ilk tepkiyi Ankara Antares’te verdi. Dün itibarıyla 30’a yakın mağaza kepenklerini indirdi. AVM sahibine “1 yıl boyunca ciro üzerinden kira alın” teklifi götürüldü.

Bu teklif kabul edilmezse mağazalar AVM’yi terk edecek

Durgunluk nedeniyle ciroları düşen ve AVM’lerdeki yüksek kiralardan iş yapamaz hale gelen perakendeciler sonunda isyan bayrağını çekti. Perakendecilerin isyanından nasibini ilk alan ise Ankara Etlik’te faaliyet gösteren Antares Alışveriş Merkezi oldu. Dün itibarıyla merkezde 30’a yakın marka kepenklerini kapatırken, bir kısmı mağazalardaki eşyalarını da boşaltarak Antares’i tamamen terk etti. Antares yönetimiyle bir aydır görüşme yapan 20 markanın temsilcisi temaslarından bugüne kadar hiçbir olumlu sonuç alamayınca dükkanlarını ’Çarşamba’ gününe kadar kapatma kararı aldı. Markalar, yönetime verilen süre dolduğunda hâlâ teklifleri kabul edilmemiş olursa mağazalar tamamıyla boşaltılacak ve geride kalan diğer markalar da alışveriş merkezini terk edecek.

Antares Alışveriş Merkezi’nde mağazası bulunan perakendeciler yönetime kiraların bir yıl boyunca cironun yüzde 10’u şeklinde ödenmesi teklifiyle gelirken karşı taraf ise sadece üç ay bunu kabul edeceğini açıkladı. Bunun üzerine de iki taraf arasında ipler koptu. Antares’te mağazası bulunan markalar durumu ’bıçak kemiğe dayandı’ şeklinde nitelendirirken, geri adım atmamakta kararlılar. Mağaza sahipleri Antares’in ilk örnek olduğuna dikkat çekerken buradaki sorunu çözdükten sonra sıranın diğer alışveriş merkezlerine geleceğini açıkladı.

Mağaza sahipleri Antares’te iş yapamadıkları için kira bedellerini ’cep’ten ödemekten yakınırken Avrupa’daki gibi ciro üzerinden kira sisteminin yaygınlaştırılmasında ısrar ediyor.

Top sahası yapsınlar

Antares’te mağaza açmak için 200-300 bin dolar yatırım yapan markalar, bu zararı göze alıp kepenk indirmekten kaçınmazken, alışveriş merkezinin yönetimine de “Biz bu zararı bir kere öderiz ama bir alışveriş merkezinin minimum maliyeti 150 milyon dolardır, siz bu ortamda bu zararı nasıl karşılarsınız, düşünün” mesajı verdi.

Antares AVM yönetimiyle bir aydır hem yazılı hem de sözlü olarak temas halinde bulunan ancak bugüne kadar olumlu hiçbir adım atılmadığını söyleyen burada mağazası bulunan bir markanın sahibi, “Çarşamba yönetime verdiğimiz son süre. Dün kapattığımız kepenkleri Çarşamba gününe kadar açmayacağız. Herhangi bir çözüm bulunmazsa da hem mağazalar boşalacak hem de diğer markalar da merkezden çıkacak. Bundan sonra o yatırımı top sahası ya da hastane yaparlar” şeklinde konuştu.

Ankara, Türkiye’de 1.000 kişiye düşen toplam kiralanabilir alanın en yüksek olduğu şehir durumunda. Burada 1.000 kişiye düşen alan 148 metrekare düzeyinde. Mevcut alışveriş merkezi sayısı ise 20. Bu alanda liderlik ise İstanbul’da.

KEPENKLER NEDEN KAPANDI

4 aşamada açıldı, alışveriş güzergahına giremedi

Antares yönetimi kira kontratları nedeniyle eleştirilirken aslında sorunun temelinde, alışveriş merkezinin gerekli tanıtım çalışmasının yapılmaması ve 4 aşamada açılması nedeniyle gerekli verimin alınamaması yatıyor. Bugüne kadar birbirinden habersiz şekilde 30-100 dolar fiyat aralığında kiralar ödeyen mağaza sahipleri biraraya geldiklerinde ’kira adaletsizliği’nin farkına varmış. Mağaza sahipleri, alışveriş merkezi aşama aşama açıldığı için de bir dönem ısıtma-soğutma sisteminin çalışmadığını, altyapı sıkıntısı çektiklerini, merkezin Ankaralılar’a yeterli derecede tanıtılamaması nedeniyle alışveriş güzergahına girememesinden yakınıyor.

KİMLER KEPENK KAPATTI

Antares Alışveriş Merkezi’nde 30’a yakın mağaza kepenklerini kapatırken aralarındaki markalar ise şunlar: Polaris, İnci, Ramsey, Roman, Vekem, Süvari, Cacharel, Damat, Desa, Derimod, Koton, Flo, Bata, Tergan, Bambi, So Chic, Journey, Parantez, Kemal Tanca, Pelvina, Ekol, Sabri Özel, Dufy, Neyir, Dagi, Penti, Tüzün...

Vatan
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 16:27:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?