19
Nisan
2024
Cuma
KEÇİÖREN - ANKARA
Belediye Sayfaları
Nufus
4.466.756
Yüz Ölçümü
26
İlçe Sayısı
26
Vali
Nufus
843.535
Yüz Ölçümü
199
Belediye Sayısı
8
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Keçiören Genel Bilgi

Keçiören'den Genel Bir Görünüm

İç Anadolu Bölgesi'nde, Ankara İli'ne bağlı ilçe olan Keçiören, doğu ve güneydoğusunda Altındağ, güneybatı, batı ve kuzeybatıda Yenimahalle, kuzeyde de Çubuk ilçeleri ile çevrilidir. Çok engebeli bir arazi üzerine kurulmuş olan Keçiören ilçesinin kuzeyinde,.Ufuktepe ve Karyağdı Dağları,.Kuzey batısında Etlik Tepesi, batısında Yükseltepe, Doğusunda Aktepe,Hüseyin Gazi Dağı ve 1.985 metre yükseklikteki İdris Dağı yer alır.

İlçenin tek akarsuyu Çubuk Çayı’dır. Çubuk Çayı Aydos Dağlarının güney yamaçlarından doğar,.Çubuk Ovasından geçtikten sonra Keçiören topraklarına girer,İncesu ve Hatip Çaylarıyla birleşerek Ankara Çayını oluşturur.

Deniz seviyesinden yüksekliği 850 metre olan ilçenin yüzölçümü 199 Km2, nüfusu ise 2000 yılı nüfus sayımına göre toplam 672.817'dir.

Keçiören Ebülfez Elçibey Parkı

Keçiören ismine ilk olarak Ankara Mufassal Tahrir defteri'nde rastlanmaktadır. 1463 tarihli kayıtlarda Karye-i Kiçiviran Tabi-i Kasaba olarak geçmektedir. Kiçi sözcüğü Türkçe'de küçük anlamına gelmekte olup Kiçiviran da küçük viran yer anlamındadır. Kiçiviran sözcüğü zamanla Keçiören'e dönüşmüştür. Keçiören'in ilk resmi kaydı Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmıştır.

Keçiören'in tarihinin 1200-1300 yıllarına dayandığı bilinmekle birlikte, bölgede arkeolojik araştırma yapılmadığından kesin bilgi bulunmamaktadır. Ankara, 356 yılında Orhan Gazi zamanında Osmanlıların eline geçtikten sonra,1402’de Timur’un orduları ile Yıldırım Beyazıt komutasındaki ordular, Çubuk Ovasında karşılaştıklarında,Yıldırım Beyazıt’ın orduları,Keçiören Kalaba’yı karargah olarak kullanmışlardır.

Kurtuluş Savaşı sırasında da Atatürk'ün savaşa hazırlanırken buradaki Eski Tarım Okulunu karargah olarak kullanmıştır.


 

Ankara'nın başkent yapıldığı sırada bağlarla kaplı olan Keçiören'de yalnızca sayfiye olarak kullanılan bağ evleri bulunmaktaydı. Uzun yıllar kırsal nitelikli küçük bir yerleşme olarak kaldıktan sonra, 1950'lerdeki yoğun göç nedeniyle gelişmeye başladı. Kalaba (Gelebe), Etlik ve Ovacık Köylerinin arazilerinin gelişmesinden sonra 1936 yılında Bucak olmuş, 1966 yılında Altındağ İlçesine bağlanmış, 1984 yılında da ilçe statüsüne getirilmiştir.

Türkiye’ nin ve Dünya’ nın en büyük Meteoroloji istasyonlarından biri ve Ankara Üniversitesinin bazı bölümleri, Atatürk Sanatoryumu ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi bulunmaktadır. Ayrıca Mustafa Kemal’ in Kurtuluş Savaşına hazırlandığı ve karargah olarak kullandığı Ankara Eski Tarım Okulu bugün müze olarak Keçiören sınırları içerisindedir.

 

 

Kenthaber Kültür Kurulu

 

 

 


 

Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 12:19:00

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR