24
Mayıs
2024
Cuma
KEÇİÖREN - ANKARA

Başbakan, Estergon Kalesi'ni açtı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin muasır medeniyetler seviyesine yükselmesinin ilim, ahlak ve faziletli çalışma ile olacağını belirterek, cehaletin ayaklar altına alınması gerektiğini bu çerçevede de 2005 yılı sonuna kadar Türkiye’de internetsiz okul kalmayacağını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul dönüşünde Ankara’da Keçiören Belediyesi tarafından yaptırılan Estergon Kalesi Kültür Merkezi ile Tuna gölü açılışına katıldı.

Açılış öncesi halka hitap eden Erdoğan, İstanbul’un Fethi’nin 552. yıldönümüne değinerek, "Milletleri güçlü kılan ve onların geleceğe yürümelerini sağlayan şanlı tarihleridir" dedi.

Fatih’in genç yaştaki heyecanının ve aşkının anlamı ile ilgili olarak Erdoğan şunları söyledi: "Bugün İstanbul’daydım ve burada bir başka heyecanı yaşadım. O da şuydu: Fatih’in o genç yaşındaki ruhu, anlayışı acaba nereden kaynaklanıyordu? O, bir zulmü ortadan kaldırmak için surlara yürüyordu ve şu sözü haykırıyordu: ’Ya Bizans beni alır, ya ben Bizans’ı alırım’. Bizans’ın bütün yaşlısı, genci hepsi yollara dizilmiş ellerinde çiçekleriyle Bizans’ın, Konstantinapol’un Fatih’ini karşılıyorlardı. Ne diyorlardı? ’Başımızda Kardinal külahı görmektense Osmanlı sarığı görmeyi arzu ederiz’ diyorlardı. Neden? Çünkü, orada adalet vardı, orada özgürlük vardı, barış vardı, sevgi vardı, orada hakların korunması vardı. Onun için bunu duyan Bizans’ın mensupları Fatih’i bekliyorlardı. Ve Fatih böyle girmişti Konstantinapol’e ve Konstantinapol, İstanbul olmuştu. İşte şimdi o İstanbul ile övünüyoruz, o İstanbul ile geleceğe yürüyoruz’’ dedi.
Başbakan Erdoğan gençlerden, üniversitelerin koridorlarında ellerinde bıçakla, satırla dolaşanlara asla prim vermemelerini isteyerek, ’’Eğer Türk milletiysek, bütün sorunlarımızı masanın etrafında çözeceğiz. Unutmayın, dün üniversite koridorlarında birbirlerine silah çekenler, bugün beraber yürüyorlar’’ dedi.

Gençlere, kötü alışkanlıklara ve uyuşturucuya prim vermemeleri çağrısında bulunan Erdoğan, "Her geçen gün daha ileri gideceksek bu bilgiyle, ilimle faziletle, ahlakla olacaktır. Sporla, bilgisayarla. İlgilenin. Birbirinizi sevin, sayın. Üniversitelerin koridorlarında ellerinde bıçakla, satırla dolaşanlara asla prim vermeyin. Onlar, bu milletin gençliği olamaz, bu kadar açık konuşuyorum. Zira bu milletin evladı, her şeyi konuşarak halledecektir, masanın etrafında halledecektir. Yoksa bu milletin evladı birbirine satır kaldıramaz bıçak kaldıramaz, silah çekemez. Kardeşliğimizin gereği budur, sevginin, millet olmanın gereği budur. Eğer Türk milletiysek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysak, bütün sorunlarımızı masanın etrafında çözeceğiz. Unutmayın, dün üniversite koridorlarında birbirlerine silah çekenler bugün beraber yürüyorlar, bugün dostlar. Aynı şeyleri biz de yaşadık. Ama şimdi durum öyle değil. Biz bu tecrübeyi geçirdik aynı yanlışa siz düşmeyin’’ diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye’de er ya da geç kişi başına milli gelirin 10 bin doların üstüne çıkacağını kaydeden Erdoğan, ’’Bunun için süre uzak değil. Göreve geldiğimizde 2 bin 72 dolardı. Ama şimdi 5 bin dolara dayanmış bulunuyoruz. Her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Yarın daha iyi olacağız. Bugüne değil, hep yarına bakacağız’’ dedi.

Özellikle eğitimde, sağlıkta, adalette ve emniyette sürekli değişim ve gelişim olacağını anlatan Erdoğan, "İstanbul’da şu anda bilgisayar laboratuarı bulunmayan ilköğretim okulu ve lise kalmadı. Ankara’da da tamamlanmak üzere. Ve hedef Türkiye’de bu yılın sonunda internet ağının ulaşmadığı okul kalmayacak. Bunu başaracağız. Eğer, Atatürk’ün ifadesiyle muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmaksa bu böyle olacak. Cehalet ayaklarımız altındadır’’ şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı açılış töreninde ünlü şarkıcı Yıldız Tilbe’nin konserini eşiyle birlikte izledi. Birbirinden güzel şarkılarını seslendiren sanatçı Tilbe, Erdoğan’a sahneden seslenerek, istediği bir şarkıyı söylemek istediğini bildirdi. Başbakan Erdoğan ise yardımcılarından birine yazılı isteğine vererek, Tilbe’ye ulaştırdı. Başbakan Erdoğan’ın Tilbe’den ’Çabuk Olalım Aşkım’ şarkısını istediğini sanatçı Tilbe halka açıkladıktan sonra şarkıyı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan için söyleyeceğini belirtti.

Ayrıca Erdoğan, 1971 yılında çevrilen ’’Estergon Kalesi’’ filminde Kanuni Sultan Süleyman’ın fedaisi rolünü oynayan sanatçı Serdar Gökhan’a plaket verdi. Keçiören Belediye Başkanı Altınok ise açılışta yaptığı konuşmasında Estergon Kalesi’nin Ankara’da turistik bir merkez haline geleceğini söyledi. 1994 yılında göreve geldiklerinde Keçiören’in büyük bölümünün gecekonduyla kaplı olduğunu ifade eden Altınok, ancak bugün gecekonduların büyük kısmının ortadan kalktığını kaydetti. Daha birçok projeleri bulunduğunu anlatan Altınok, ’’Biz Keçiörenliye hizmete mahkumuz’’ dedi.

Şölende, KKTC Halk Dansları Topluluğu ile Mehteran Bölüğü gösteri yaptı ve Mehter Marşı eşliğinde Osmanlı kıyafetleri defilesi sunuldu. Havai fişek gösterisinin de yapıldığı törende, Yıldız Tilbe, Musa Eroğlu ve Kıraç konser verdi. Bedirhan Gökçe de şiir dinletisi sundu. Törene Devlet Bakanı Beşir Atalay, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, milletvekilleri ile Macaristan’dan gelen davetliler ve vatandaşlar katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2005 Pazartesi 12:32:55
Güncelleme :16 Aralık 2005 Cuma 14:56:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?