20
Mayıs
2024
Pazertesi
KEÇİÖREN - ANKARA

Harçlar da zimmete

Ankara Keçiören'deki rüşvet skandalına adı karışan memurların tapu harçlarını da zimmetlerine geçirdikleri, rüşvetleri havuz sistemi içinde toplayıp daha sonra kendi aralarında paylaştıkları tespit edildi.

Türkiye'nin önde gelen tapu müdürlükleri arasında yer alan Keçiören Tapu Müdürlüğü'nde ortaya çıkarılan rüşvet skandalında, zanlıların alım-satım işlemleri sırasında vatandaşlardan ve müteahhitlerden aldıkları rüşvetlerin yanı sıra tapu harçlarını da zimmete geçirdikleri anlaşıldı. Polisin yerleştirdiği gizli kameralarda da yer alan harç miktarlarının yaklaşık birkaç milyon YTL olduğu ifade edildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve Ankara KOM Şubesi Mali Büro dedektiflerince gerçekleştirilen "Parsel" kod adı verilen operasyonda bir skandal daha ortaya çıktı. Ankara'nın Keçiören ilçesindeki 4 No'lu Tapu Müdürlüğü'ne yönelik rüşvet operasyonunda gözaltına alınan zanlıların, tapu harçlarını, vatandaşlardan ve emlakçılardan, "bankaya yatırılması garantisi vererek" aldıkları belirlenen zanlıların, bankaya yatırmayıp zimmete geçirdikleri tespit edildi.


Mal varlıklarında artış
Soruşturmada, zanlıların işlemler karşılığında aldıkları rüşvetleri adeta bir havuz sistemi içinde toplayıp daha sonra kendi aralarında paylaştıkları ileri sürüldü. Zanlıların mal varlıklarında yapılan incelemelerde de bazı tapu görevlilerinin açıklayamadıkları mal varlığının bulunduğu anlaşıldı. Bazı görevlilerin de yaşam standartlarının değiştiği tespit edildi.
Polisin operasyondan 2 ay önce tapu müdürlüğü binasının değişik yerlerine yerleştirdiği kameralarda her zanlının rüşvet aldığı görüntülerinin bulunduğu öğrenildi. Tapu müdürünün, müdür yardımcısının odasının yanı sıra diğer çalışanlarının da odalarına gizli kamera yerleştirildiği belirtildi.
Böylece evrak işi yapan vatandaşlardan alındığı iddia edilen rüşvetin de görüntü kayıtlarına girmesi sağlandı. Tapu müdürlerinde görevli olan ve gözaltına alınan memurlarının tümünün en az 8-10 ayrı rüşvet görüntüsü olduğu öne sürüldü.

Tümü kameraya takıldı
Gözaltındaki tapu müdürünün her işleme bakmadığı, ancak ağır torpil gerektiren dosyalar üzerinde özellikle emlakçılarla birlikte hareket ettiği belirlendi. Bu kapsamda, tapu müdürleriyle bağlantısı olan bazı emlakçıların da gözaltına alınacağı öğrenildi. Tapu müdürlerinin bu işlemler karşılığında 100-300 YTL arasında rüşvet aldığı ifade edilirken, özürlü kadrosunda görev yapan bir tapu memurunun da rüşvet organizasyonunda bulunduğu ortaya çıktı. Bazı emlakçıların ise ortaya çıkarılan tapu harcı vurgununun kapatılması için devreye girdiği telefon kayıtlarından tespit edildi.
Polisin, rüşvet dosyasını "irtikap" (görevi kötüye kullanarak menfaat temin etmek) suçundan hazırlayacağı öğrenildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 00:11:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?