20
Mayıs
2024
Pazertesi
KIZILCAHAMAM - ANKARA

Ankara'nın 25. ilçesi Pursaklar

Pursaklar beldesi, büyükşehir belediye sınırları içinde ilçe kurulmasına ilişkin kanun tasarısının TBMM'de kabul edilmesi halinde başkentin 25. ilçesi olacak.

Pursaklar, Türkiye genelinde büyükşehir belediyesi sınırları içinde 42 yeni ilçe kurulmasına ilişkin kanun tasarısının yasalaşması durumunda Ankara'da sadece Pursaklar ilçe statüsü kazanacak.

Böylece belde, Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Akyurt, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı ve Şereflikoçhisar'ın ardından başkentin ilçe listesinde 25. sırada yer alacak.

1987 yılında belde yapılan ve belediye teşkilatına kavuşan Pursaklar'da söz konusu tasarının yasalaşmasının ardından kaymakamlık ve bağlı idari teşkilatlar kurulacak. Bin 200 hektar alan üzerine kurulu olan ve Adrese Dayalı Nüfus Sistemiyle 64 bin 197 kişinin yaşadığı belirlenen Pursaklar'da toplam 19 okulda 17 bin öğrenci eğitim görüyor. Beldede, temel yaşam gereksinimlerinin giderilmesi açısından gereken hastane, sinema ve kapsamlı bir kütüphane bulunmuyor.Beldenin, kentsel altyapı ve ulaşım sorununun olmadığı belirtiliyor.

-PURSAKLAR'DAKİ BELEDİYE HİZMETLERİ-

Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin hazırladığı kanun tasarısında ''ilçe olacak beldeler'' arasında Pursaklar'ın da yer almasının, belde sakinleri tarafından sevinçle karşılandığını ifade etti. Pursaklar'ın 64 bin 197 nüfusla ilçe olacak beldeler arasına girdiğine işaret eden Çetin, ancak belde nüfusunun Adrese Dayalı Nüfus Sistemi'ne dahil olmayanlarla birlikte 100 bini bulduğunu söyledi.

Çetin, 5216 sayılı Büyükşehir Kanunu sayesinde 2004 yılından itibaren beldede pek çok şeyin olumlu yönde değiştiğine işaret ederek, şunları kaydetti: ''5216 sayılı kanunla Büyükşehir Belediyesi mücavir alanına dahil olduk. Bu sayede Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla, beton yığınlarının hızla yükseldiği bir yerleşim birimi görünümünde olan beldemizde apartmanların kat yoğunluğunu azalttık. Yeni binaların daha geniş arsa üzerine kurulmasını, bahçe ve otoparkının bulunmasını zorunlu hale getirdik. Bu sayede beldenin nefes almasının önünü açtık. Halkımız tepki gösterdi ama bu düzenleme sayesinde Pursaklar, 5 yıl sonra çok gösterişli bir yerleşim birimi haline gelecek. Geçmişte beldenin 100 bin nüfusa ulaşabileceği öngörülmediği için yeşil alan, sosyal tesis, kültür merkezi düşünülmemiş. Biz, bu eksikliği gidermek amacıyla 4 yıl önce 10 dönüm olan yeşil alan miktarını 180 dönüme çıkardık. Beldedeki 19 okulun fiziki şartlarını iyileştirdik. Pursaklar'ın ilçe olmasında sadece nüfus unsurunun değil, belediyenin çalışmalarının da katkısı var.''

-''PURSAKLAR CAZİBE MERKEZİ OLACAK''-

Çetin, Turgut Özal Bulvarı'nın (Protokol Yolu) elden geçirilmesinin, öncelikle Pursaklar'ın trafiğini rahatlattığını ve belde içinden geçen trafiğin güvenli akmasını sağladığını söyledi. Esenboğa Havalimanı ile Turgut Özal Bulvarı'nın yenilenmesinin ardından, Pursaklar'ın ilçe olmasına yönelik yasal girişimlerin şimdiden arsa fiyatlarını artırdığına dikkati çeken Çetin, ''En önemlisi, bu çalışmalar Pursaklar'a prestij kazandırdı ve tanınmasını sağladı. Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi ve diğer yatırımların da beldeye önemli kazanımlar getireceğini düşünüyoruz'' dedi.

Çetin, yapımı devam eden alışveriş merkezi ve sinema ile belediye tarafından hizmete sokulan kültür merkezinin ilçedeki sosyal hayatı canlandıracağını belirterek, Pursaklar'ın gelecek 5 yılda nüfusu 250 bini bulan, sosyal hayatı canlı bir cazibe merkezi olacağını kaydetti. Öte yandan, Pursaklar Belediyesi için Protokol yolu üzerinde yeni bir belediye binası yapılması için proje hazırlıklarının tamamlandığını anlatan Çetin, Kaymakamlık binası ve oluşturulacak ilçe müdürlükleri için henüz bir yer hazırlığı olmadığını, ancak yasal sürecin tamamlanmasının ardından bu ihtiyacın kısa sürede karşılanabileceğini belirtti.

-SINIR TESPİTİ-

Çetin, Pursaklar'ın ilçe olmasının ardından yalnız bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: ''Özelikle ilçe sınırlarının tespitine hassas yaklaşılmasını bekliyoruz. İlçemizin sınırları rastgele değil, belediyenin sağlıklı hizmet verebileceği şekilde belirlenmeli. Eğer bu konuya önem verilmezse Pursaklar'ın önü başlangıçta kapatılmış olur. Bu nedenle büyüklerimizden maddi ve manevi desteklerini esirgememelerini istiyoruz. Personel, araç ve gereç konusunda sıkıntı çekmeyeceğimizi düşünüyorum. Ancak kaymakamlık ve yeni müdürlüklerin yer ihtiyacı konusunda destek istiyoruz. Altyapı sıkıntımız yok şu anda ama beldenin nüfusu gelecekte oldukça artacağı için altyapısı elden geçirilmeli.''

AA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2008 Çarşamba 23:22:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?