22
Mayıs
2024
Çarşamba
NALLIHAN - ANKARA

Nallıhan domatesi

Nallıhan Domatesi;

Uzun yıllar Nallıhan Çayı'nın etrafındaki vadide çeltik üretimi yapılmış ancak; üretiminin zahmetli oluşu, su sıkıntısı, işçilik giderlerinin yüksekliği en önemlisi de ithal pirinç karşısında üreticiye yeterince kazanç sağlıyamaması nedeniyle çiftçi farklı seçeneklere yönelmiştir.

Bunların başında ise domates üreticiliği gelmektedir.

Yaklaşık olarak 30 mart-15 nisan tarihleri arasında tohumlar viyollereatılarak seralarda çimlendirmeye alınmakta, 6 mayıs tarihinden sonra 120 cm aralıklı harıklar hazırlanıp 40 cm aralıklarla da fideler tarlaya aşılanmaktadır. Domates fidelerinin boyu 220 cm ye ulaşabilmektedir. Bu yükseklikteki domatesler sırıklar arasına tel bağlanarak ayakta tutulmaktadır. Sulama; sondaj kuyuları açılarak damlama tekniğiyle temiz sularla yapılmaktadır.

1997 yılında ilk üretim çalışmaları başlamış olup; renk, dayanıklılık, tad ve koku bakımından üstün nitelikli Hollanda ve İsrail tohumu F1 (Hibrit) Sırık domatesin Nallıhan'ın toprak ve hava koşullarında en üstün verimlilik sağladığı tespit edilmiştir. Bu nedenledir ki "Nallıhan domatesi" marka olma yolundadır.

2005 yılında Nallıhan çayı vadisinde 6 milyon, Yenice, Çamalan, Tekirler ve Kuzucular köyü yöresinde 2 milyon kök sırık domatesi fidesi aşılanmıştır. Fidelerde 9 kat salkım, salkımlarda ise fide türüne göre 6-18 adet domates bulunmaktadır, bir fideden ortalama 5-7 kg verim alınmaktadır. Bu hesaplama ile Nallıhan'ın bu yıl domates rekoltesi 40000-50000 ton arasındadır.

Üretimin tamamı İstanbul Kadıköy ve Bayrampaşa Hali'nden gelen kabzımallar tarafından satın alınarak, 1. sınıf domates olarak işlenmekte daha sonra İstanbul'un market ve otellerine pazarlanmaktadır. İstanbul'daki semt ve mahalle pazarlarına inmediği gibi henüz Ankara'da da Nallıhan domatesi pazarlanmamaktadır. Bunun nedeni pazarlama sıkıntısından değil üretimin tamamının İstanbulda eritilmesinden kaynaklanmaktadır.

Tabi ki her zaman olduğu gibi üretici ürününü yine değerinde satamamanın sıkıntısını çekmektedir, Her dönemde üretici ürününü değerlendirememenin sitresi içine düşmekte, fiyat istikrarsızlığı yaşamaktadır. Nallıhan'da sebze ve meyve halinin olmayışı, kooperatifleşememenin sonucu üretici sıkıntı çekmektedir. Burada yetkililere görevler düşmektedir, En azından her yıl "Nallıhan Domates Festivali" adı altında bir etkinlik yapılıp marka olma yolunda önemli bir adım atılmalıdır.

nallıhan belediyesi
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 14:37:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?