3
Mayıs
2024
Cuma
ATKARACALAR - ÇANKIRI

Atkaracalar Genel Bilgi

Atkaracalar'dan Genel Bir Görünüm

İçanadolu Bölgesi’nde, Çankırı İli’ne bağlı bir ilçe olan Atkaracalar’ın kuzeyinde Melen Çayı, Kocadağ ve Çerkeş ilçesi, güneyinde Dumanlıdağ ve Orta ilçesi, batısında Çerkeş, doğusunda Kurşunlu ilçeleri yer almaktadır. İlçenin arazisi Karadeniz’e paralel olarak uzanan Kuzey Anadolu dağları’nın ikinci kademesi Ilgaz Dağları’nın devamı olan Softa Sırtı, Sarıdağ’ın devamı olan Dumanlı Dağı’nın yamaçları ve Doğdu Dağı’nın güneye yayılan Alaçay yamaçları ile engebelenmiştir. Buradaki yükseltiler; Büyük Koçaş Tepesi (1665 m.), Dumanlı Tepesi (1605 m), Küçük Koçaş Tepesi (1603 m.), Dikmen Tepesi (1549m.), Soğukoluk Yayla Tepesi (1534 m.), Topraklık Başı Tepesi (1494 m.), Aksu Tepesi (1448 m.), Harman Yeri Tepesi (1445 m.), Ulu Tepe (1444 m.), Oltanın Düzü (1402 m.), Karadağ Tepesi (1401 m.), Mezarlık Altı Tepesi (1342 m.), Asar Kalesi Tepesi (1341 m.) Alaçatın Yazı Sırtları dır (1333 m.). Bu dağlar ve yükseltilerin etrafı bölgenin en iyi otlaklarıdır.

İlçenin içme suları da bu dağların eteklerinden çıkar. Bunların başlıcaları Soğukoluk Yaylası pınarları, Çalılı Yayla mevkiinde bulunan pınarlarıdır. İlçede arazinin engebeli oluşundan ötürü ova görünümlü topraklar yok denilecek kadar azdır. Karadağ mevkii, Yanpınar düzlükleri, Mera düzlükleri ve Saçak Kırı düzlükleri tarım alanı olarak kullanılmaktadır. Tilki Deresi, Kara Dere, Büyük Güney Deresi, Kara Kaküllü Deresi, Çartözü Deresi, Dolambaç Dere, Aksu Deresi Kanber pınarları deresi, Eres Deresi ve Üçpınar Dereleri kuru derelerdir. Bunun yanı sıra belirli bir eğime göre akan Söğütleriçi Deresi, Çartözü Deresi, Hacılarözü Deresi, Paşaköyönü Deresi, Dolambaç Dere, Uluçay ilçenin başlıca akarsularıdır. İlçe toprakları içerisinde küçük çaptaki Karagöl ve Sazak Gölleri bulunmaktadır. İlçede Çankaya Yaylası, Soğukoluk Yaylası, Elmaçukur Yaylası, Demirli yaylası ve Höyük Yaylası bulunmaktadır. İl merkezine uzaklığı 105 km. olan ilçenin yüzölçümü 259 km2 olup, toplam nüfusu 8.423’tür.

Atkaracalar'dan Bir Görünüm

İlçenin ekonomisi hayvancılık, tarım ve orman ürünlerine dayalıdır. Ancak halkının büyük çoğunluğu Ankara ve diğer büyük kentlere göçmüştür. Yetiştirilen tarımsal ürünler buğday, fındık, ceviz ve arpadır. Meyvecilikte ise erik, elma, armut, vişne, kiraz ve ıhlamur ön plandadır. Hayvancılıkta at, sığır, keçi, koyun yetiştirilir.

Atkaracalar yöresinde yeterince arkeolojik araştırma yapılmadığından ilçenin tarihi aydınlanamamıştır. Ancak, Sultan IV.Murat Bağdat seferinden dönerken, yörede yaşayanlar Çorak Ovası’nda Onu karşılamışlardır. Sultan IV.Murat buradaki kalabalığı görünce asker olup olmadıklarını sormuş, halk da burada asker yok Karaca halkı var, iyi at yetiştirilir demişlerdir. Bunun üzerine Sultan IV.Murat da buranın ismi Atkaracalar olsun, bundan sonraki sefere gidilirken atlar burada değişeceğini söylemiştir. Tarihi ile ilgili bir başka söylentiye göre de Karaçalılık olan bu yerin ismi, zamanla değişerek Karacalar’a dönüşmüştür. Yörede çok sayıda karaca olduğundan ötürü de buraya Karaca Köyü denmiştir. Nitekim Evliya Çelebi de Seyahatnamesi’nde buradan Karaca Köyü diye söz etmiş ve at yetiştirildiğine de değinmiştir.

Çankırı iline bağlı bir bucak olan Atkaracalar, 1987 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçedeki belli başlı tarihi eserler arasında; Hamza Sultan Camisi, Hoşislamlar Türbesi bulunmaktadır. Atkaracalar’da orijjinalliğini koruyan Türk sivil mimari örnekleri de vardır.
 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 13:12:04
Güncelleme :15 Mayıs 2009 Cuma 13:16:01

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR