20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇİFTELER - ESKİŞEHİR

Sakarya Nehri'ne büyük darbe

Kuraklık, sulama alanlarının çoğalması ve köylülerin bilinçsiz sulaması Sakarya Nehri’nin Polatlı'dan geçen bölümünü kuruttu.

Onbinlerce dönümlük tarım alanı ise kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Ankara’nın Polatlı İlçe Kaymakamı Hüseyin Eker, köylülerle yaptığı toplantıda suyun dönüşümlü olarak kullanılmasını öngören bir tavsiye kararı aldı. Ancak köylüler bu kararı ihlal edip, bilinçsizce sulama yapınca nehir kurudu.

Yukarı Sakarya Sulama Birliği Başkanı Halil İnel, nehir güzergahında yer alan tarımsal sulama alanlarının çoğaldığını, yağmurlama sistemi ve cazibe yöntemi ile suyun bilinçsizce tüketildiğini, bu nedenle Sakarya Nehri'nin bu bölgeden geçen bölümünün kuruduğunu söyledi. Arpa ve buğdayın dışında kalan diğer ürünlerin damla sulama yöntemiyle sulanması gerektiğini kaydeden İnel, tarımsal su tüketiminin paralı olması gerektiğini de savundu.

KÖYLÜ SONDAJA BAŞLADI

Sakarya Nehri’nin kuruması nedeniyle Polatlı’nın Yeniköseler, Yassıhöyük, Beylikköprü köylüleri sondaj yapmaya başladı. Ekili olan ürünlerini korumak amacıyla 6- 7 bin YTL masraf yaparak kuyu açan köylüler, “Sakarya Nehri’ndeki suyun köy sırasına göre kullanılmasına ilişkin anlaşmaya kimse uymadı ve böylece nehir yatağında su kalmadı. Balıklar öldü. Biz de soğan, şeker pancarı gibi ürünlerimizi kurtarmak için mecburen sondaj yaptırıyoruz” dedi.

TEK ÇÖZÜM BARAJ

Kuruyan nehir güzergahında yer alan tarımsal alanların tek kurtuluşunun baraj yapımı olduğu belirtildi. Yukarı Sakarya Sulama Birliği Başkanı Halil İnel, daha önce etüt ve projesi yapılan Polatlı- Konya sınırındaki İlyaspaşa Barajı’nın mutlaka yapılması gerektiğini söyledi. İnel, “Barajın yapılacağı yerde kamulaştırma olmayacak, dolayısıyla masraf da çok değil. Bir an önce bu yapılmazsa, Polatlı bölgesindeki tarım alanları Sakarya Nehri'nden yararlanamayacak” dedi.

Eskişehir'in Çifteler İlçesi yakınlarından doğan Sakarya Nehri, Polatlı'dan sonra Porsuk ve Ankara çaylarıyla birleşerek akmaya devam ediyor.

.
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2008 Cumartesi 23:13:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?