1
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇİFTELER - ESKİŞEHİR
Belediye Sayfaları
Nufus
724.849
Yüz Ölçümü
13.781
İlçe Sayısı
15
Vali
Nufus
16.936
Yüz Ölçümü
974
Belediye Sayısı
24
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Çifteler Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Eskişehir İli’ne bağlı bir ilçe olan Çifteler, doğuda Sivrihisar, batıda Seyitgazi, güneybatıda Han, kuzeyde Mahmudiye, güneyde Afyon ile çevrilidir. Eskişehir ilinin güney kesiminde, Yukarı Sakarya havzasında yer alan Çifteler, 800-850 m. yüksekliğinde düzlüklerden oluşmaktadır. Güneybatıdan Yazılıkaya platosu ilçe sınırları içerisine girer ve bunun üzerinde Karadağ 1.532 m.ye yükselir. İlçenin büyük bölümü Yukarı Sakarya Ovası üzerindedir. Sakarya Nehri Çifteler’in 4-5 km. güneydoğusunda olup, Sakarya başından kaynaklanmaktadır. İl merkezine 67 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 974 km2 olup, toplam nüfusu 18.545’tir.

İlçede Karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları kurak ve sıcak, Kışları soğuk ve kurak, İlkbahar ve Sonbahar serin ve yağışlı geçer.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen ürünlerin başlıcaları, buğday, arpa, yulaf, nohut, şeker pancarı ve ayçiçeğidir. Hayvancılıkta sığır, koyun besiciliği yapılır. İlçenin Çifteler harasında damızlık at yetiştirilmektedir. Ayrıca . İlçedeki Su Ürünleri İstasyonunda aynalı sazan, alabalık ve pekin ördeği yetiştirilmektedir.

İstanbul Fransız Arkeoloji Enstitüsü’nün 1937-1939 yıllarında başlattığı kazılar daha sonra Prof.Dr. Halet Çambel tarafından sürdürülmüştür. Bu kazılar sonunda Çifteler’in bulunduğu yerin Kalkolitik Çağ (5500-3500) ve İlk Tunç Çağı’ndan (3500-300) bu yana sürekli yerleşim yeri olduğunu göstermiştir. Kazılar Midas anıtı çevresinde yoğunlaştırılmış ve akropol üzerinde bir kent olduğu da anlaşılmıştır. Burası Friglerin önemli yerleşim merkezlerinden Midaion’un sınırları içerisinde idi. Frig Kralı I.Midas tarafından MÖ.850’de kurulan bu kent, daha sonra Synnada Kent Birliğine katılmıştır. Burası Lydia Krallığı ve Pers İmparatorluğu döneminde de önemini korumuş, İskender’in seferinden sonra sönükleşmiştir.

Osmanlı döneminde geniş bir çiftlik niteliğinde, küçük bir konumunda idi. Burası 270.000 hektarlık araziyi kapsayan, Osmanlı ordusuna hayvan yetiştiren hara özelliği taşıyordu. Aynı zamanda bu çiftliğin çevresinde 16 küçük köy de bulunuyordu. Osmanlı Devleti zamanında tahıl gereksinimini karşılayan önemli merkezlerden biri olan Çifteli ismi, 1795 yılında Çiftlük-ü Humayun olmuştur. XIX.yüzyılın y başlarında Çifteevler olarak değişen isim zamanla Çifteler’e dönüşmüştür. Kamuü’l Âlam’da Çifteler Hüdavendigâr (Bursa) vilayetinin, Kütahya sancağına bağlı Eskişehir kazası sınırları içerisinde büyük ve geniş bir çiftlik olarak tanımlanmıştır. Çifteler Belediyesi 1951’de kurulmuş, 1954’te de ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen eserler arasında Midas (Yazılı Kaya ) anıtı ve Çifteler İhsaniye Kaplıcası bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

 

Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 14:36:50

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR