1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNYÜZÜ - ESKİŞEHİR

Günyüzü Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Eskişehir İli’ne bağlı bir ilçe olan Günyüzü, doğuda Ankara, batıda Sivrihisar, güneyde ise Konya ile çevrilidir. İlçe arazileri ovalık olup, yer yer yüksek dağ ve kayalıklar araziyi engebelendirmektedir. İl merkezine 135 km. uzaklıktaki ilçenin Yüzölçümü 740 km2 olup, Denizden yüksekliği 864 m.’ dir.200 yılı Genel Nüfus sayım sonuçlarına göre toplam 11.763’tür.
İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık ve küçük sanayie dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler arpa, buğday, yulaf, haşhaş, ayçiçeği ve şeker pancarıdır. Hayvancılıkta süt inekçiliği ve koyun besiciliği önde gelmektedir. Ayrıca İlçeye bağlı Kayakent Kasabası, Kuzören, Kavacık ve Gecek köylerinde kök boya kilim dokumacılığı yapılmaktadır. Bu gelenek az olmakla birlikte bazı evlerde ağaç tezgahlarda krom, metal boyalı iplikle kilim dokumacılığı da yapılır.

İlçenin tarihine ilişkin bilgiler yeterli olmamakla beraber, çevresindeki kalıntılara dayanılarak Galatların, Friglerin buraya egemen oldukları Arayit Dağı eteklerindeki kaya mezarlarından anlaşılmak. Sonraki yıllarda Romalılar, Bizanslılar buraya hakim olmuşlardır. Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Türkmen boyları yöreye yerleşmişlerdir (1150). Beyliklerin yıkılmasından sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda Günyüzü ilçesi yakınlarında Sakarya Savaşı yapılmıştır. Doğray Köyü civarında Yunanlılarla yapılan savaşta bir Türk alayının şehit olduğu söylenmektedir. Kozağacı isminde küçük bir köy olan Günyüzü, 1991’de ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen eserler arasında, Günyüzü’nde Bizans ve Roma dönemine ait mezar kalıntıları, Frig kaya mezarları bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 14:39:09

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR