1
Mayıs
2024
Çarşamba
MİHALGAZİ - ESKİŞEHİR

Mihalgazi Genel Bilgi

İç Anadolu’da, Eskişehir İli’ne bağlı bir ilçe olan Mihalgazi doğuda Sarıcakaya ilçesi, batı ve kuzeyinde Bilecik, güneyinde Merkez İlçe ile çevrilidir. İlçe toprakları kuzeyden Köroğlu Dağları, güneyden ise Sündiken Dağları ile çevrilmiştir. Sakarya Nehri ilçeyi doğudan batıya ikiye bölmektedir. Denizden 220 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 118 km2’dir. 2000 yılı sayımlarına göre toplam nüfusu ise 14.057’dir.

İlçenin ekonomisi sebze ve meyveciliğe dayalıdır. Coğrafi konumu nedeni ile ilçe yazlık ve kışlık sebze yetiştiriciliğinde gelişme kaydetmiştir. Yazlık ürün olarak domates, biber, patlıcan salatalık, kabak, kışlık olarak ise ıspanak, taze soğan, marul, maydanoz yetiştirilmektedir. İlçede son yıllarda örtü altı sebze yetiştiriciliği ve seracılık geliştirme göstermiştir.

Eskişehir çevresinde yapılan Prehistorik araştırmalar , bölgede Paleolitik Çağında yerleşmeler olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ancak Mihalgazi’de ilk yerleşimin ne zaman olduğu kesinlik kazanamamakla beraber, Hititlerin, Friglerin ve Lydialıların bu bölgede yaşadıkları sanılmaktadır. Günümüze ulaşan bazı kalıntılardan yörenin Bizanslılar döneminde önemli olduğu da anlaşılmaktadır. Bunlar Kale, su yolları, ambarlar, mezarlar, küpler ve süs eşyaları gibi kalıntılardır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Türkmen boylarından bazıları buraya yerleşmiştir. Selçuklular döneminde de burasının önemli bir yerleşim olduğu sanılmaktadır. Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarında Sakarya nehri boylarında Osmanlı askerleri konuşlandırılmıştır. Bu yöre Osman Gazi ile birlikte bir çok sefere katılan Harmankaya Tekfuru Köse Mihal’e verilmiş ve bundan ötürü de burası Mihalgazi ismi ile tanınmıştır.

Cumhuriyetin ilanından sonra Söğüt’e bağlı bir bucak iken, 1944’te Eskişehir’e bağlanmıştır. Sarıkaya’nın Sarıcakaya adı ile ilçe olması üzerine 1958’de oraya bağlanmış, 1991 yılında da ilçe durumuna getirilmiştir.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 14:46:24

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR