30
Nisan
2024
Salı
MİHALLIÇCIK - ESKİŞEHİR
Belediye Sayfaları
Nufus
724.849
Yüz Ölçümü
13.781
İlçe Sayısı
15
Vali
Nufus
11.618
Yüz Ölçümü
1.650
Belediye Sayısı
52
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Mıhallıçcık Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Eskişehir İli’ne bağlı bir ilçe olan Muhalıççık’ın doğusunda Ankara İli, Batısında Beylikova İlçesi ve Alpu İlçesi, Güneyinde ise Sivrihisar İlçesi yer almaktadır.

İlçe, Yukarı Sakarya Bölgesinde Sündiken Dağlarının güney doğusunda kurulmuştur. İlçenin güneyinden gelen Porsuk Çayı daha sonra kuzeye dönerek Sakarya Nehri ile birleşir. Kızıltepe’den çıkmakta olan Gürleyik Çayı Sarıyar Baraj gölüne dökülür. Sarıyar Baraj gölü ilçenin kuzey sınırını oluşturmaktadır.

Denizden 1.325 m. yüksekliktedir. Eskişehir’e 96 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.650 km2 olup, toplam nüfusu 19.559’dur.

İlçenin iklimi değişik özellikler göstermektedir.Porsuk Vadisinde kışlar sert ve soğuk, yazlar oldukça sıcak geçmektedir. Sündiken Dağlarında yılın en az altı ayı karlarla kaplı geçmektedir. Kuzeyinde Sakarya vadisinde ise oldukça ılıman iklim hüküm sürmektedir. İlçe merkezinde kışın ısı oldukça düşmektedir, yaz aylarında ise serin yayla iklimi hakim olmaktadır. Yağışlar kışın kar, İlkbahar ve Sonbaharda yağmur şeklindedir.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler, buğday, çavdar, yulaf, arpa, patates, şeker pancarı, ayçiçeği, az miktarda da baklagiller, elma, üzüm, ceviz ve armuttur. Ayrıca sebze ve meyve de üretilmektedir. Hayvancılıkta daha çok küçükbaş hayvancılığı, koyun ve tiftik keçisi yetiştirilmektedir. Eskiden yaygın olan ipekböcekçiliği gerilemiştir. Mihalıççık’a 12 km. uzaklıktaki Sorkun Köyü'nde halkın tümü çömlekçilikle uğraşmaktadır. İlçe topraklarında aspest, demir, kaolin, magnezit ve talk yatakları bulunmaktadır. Buradan çıkarılan kaolin çini yapımı için Kütahya’ya gönderilmektedir.

İlçenin tarihi ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. İlk yerleşimin Anadolu Selçukluları döneminde başladığı sanılmaktadır. Osmanlı döneminde Bizans Tekfuru Köse Mihal’e Osmanlılarla birlikte olmasından ötürü Harmankaya Civarı tımar olarak verilmişti. Daha sonra Köse Mihal’in torunu Gazi Mihal’e de burasının verildiği söylenmektedir. Bu yüzden de bu yerleşime Mıhalıççık denilmiştir. XIX.yüzyıl sonlarında Ankara vilayetinin merkez sancağına bağlı idi. Kurtuluş Savaşı sırasında bir süre Yunan işgalinde kalmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra 1925’te Eskişehir’e nahiye olarak bağlanmıştır.

Mihalıççık’ta günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Yunus Emre Türbesi
Yunus Emre Müzesi bulunmaktadır.

Ayrıca Yarıkçı Köyü Kaplıcası, Gürleyik ve Yunusemre Köylerindeki kaplıcaları ile Çatacık Orman İçi Dinlenme Yeri ilçenin doğal oluşumları olup, dinlenme ve mesire yerlerindendir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 14:48:09

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR