1
Mayıs
2024
Çarşamba
SARICAKAYA - ESKİŞEHİR

Sarıcakaya Genel Bilgi

Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Eskişehir İli’ne bağlı bir ilçe olan Sarıcakaya, doğuda Ankara, batıda Mihalgazi ilçesi, kuzeyde Bolu, kuzey batıda Bilecik, güneyde ise Merkez İlçe ile çevrilidir. Karadeniz, İç Anadolu ve Marmara Bölgeleri arasında bir geçiş alanı olan ilçe toprakları Sakarya Nehri ile bölünmüştür. Eskişehir’in kuzeybatı kesimindeki bu yerleşimin kuzeyini Köroğlu Dağlarının güneybatı uzantıları, güneyini de Sündiken Dağlarının batı uzantıları engebelendirmektedir. İlçe topraklarını kuzeyden gelen Çatak Çayı sulamaktadır. Ayrıca ilçe topraklarından kaynaklanan küçük akarsular Sakarya Nehrine katılmaktadır.Denizden 236 m. yüksekliktedir. Eskişehir’e 47 km uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 537 km2 olup, toplam nüfusu 5.446’dır.

Orta Anadolu, Batı Karadeniz ve Marmara Bölgelerinin kavşak yerlerinde bulunmasına rağmen Akdeniz İklim özelliğini taşımaktadır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır.

İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler; buğday, arpa, mısır, yonca ve fiğdir. Ayrıca sebze ve meyve üretimi yapılmakta olup, domates, biber, patlıcan, salatalık, taze soğan, ıspanak, kıvırcık, marul, çilek, üzüm ve kavun yetiştirilmektedir. Seracılık ve ipekböcekçiliği de yapılmaktadır. Sakarya Vadisinin ilçe sınırları içerisinde kalan bölümünde ise kavak ve söğüt ağaçları yanında büyük bir kısmını dut, kayısı, zerdali, armut, erik, nar, incir, zeytin ağaçları bulunmaktadır. Hayvancılık yok denilecek kadar azdır. Belirli sayıda büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır.İlçe toprakları içerisinde krom yatakları bulunmaktadır. Bunun dışında linyit, manyezit, volfram, bakır ve altın gibi madenlerin yörede olduğu biliniyorsa da işletilmemektedir.

İlçenin tarih öncesi ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. İlçe merkezinde bulunan bugünkü Sarıkaya ve Camikebir mahallelerinin birleşmesiyle bugünkü Sarıcakaya ilçesi oluşmuştur.1958 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 14:50:00

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR