1
Mayıs
2024
Çarşamba
SEYİTGAZİ - ESKİŞEHİR
Belediye Sayfaları
Nufus
724.849
Yüz Ölçümü
13.781
İlçe Sayısı
15
Vali
Nufus
17.624
Yüz Ölçümü
1.502
Belediye Sayısı
48
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Seyitgazi Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Eskişehir İli’ne bağlı bir ilçe olan Seyitgazi, kuzeyde Merkez İlçe, kuzeydoğuda Mahmudiye batıda Kütahya, Güneyde Afyon, doğuda Çifteler ve Han ile çevrilidir.

Eskişehir’in güneybatısında yer alan Seyitgazi, orta yükseklikte tepeler ve dalgalı düzlüklerden oluşmaktadır. İlçenin güney kesimi Yazılıkaya Platosunun üzerinde olup, güneybatıdan kuzeydoğuya doğru gittikçe alçalan ilçe topraklarının batısını Türkmen Dağı engebelendirmektedir (18.26 m.). Dağın yüksek kesimlerinde sarıçam ormanları bulunmaktadır.

İlçe topraklarından kaynaklanan irili ufaklı sular Sakarya nehrine dökülür. Bu suların büyük bir bölümü Seydi Çayı’nda toplanmaktadır. Seydi Çayı’nın kollarından Yönekderesi ile Haramidere üzerinde sulama amaçlı Kunduzlar ve Çatören barajları bulunmaktadır. Ayrıca bu barajlşarın arkasında da iki yapay göl oluşturulmuştur.

Denizden 1.040 m. yüksektedir. Eskişehir’e 43 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.502 km2 olup, toplam nüfusu 21.596’dır.

Doğanlı KaleSeyitgazi’de daha çok karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak Kışları soğuk ve yağışlıdır.Yağışlar kısa sürelidir.Temmuz ve Ağustos aylarında en az yağış alan aylardır. Ocak ve Mayıs ayları en çok yağış alan aylardır.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve madenciliğe dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler; buğday, arpa, patates, şeker pancarı, baklagillerdir. Az miktarda da yulaf, soğan ve elma yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. İlçe topraklarında perlit ve bor mineralleri içeren maden yatakları vardır. Buradan çıkarılan madenler, Türkiye’de işlendikten sonra yurt dışına ihraç edilir.

İlçenin çok eski bir yerleşim yeri olduğu kazılardan çıkan buluntulardan anlaşılmaktadır. İlçenin yakınındaki Kültepe Höyüğünde yapılan araştırmalarda MÖ.3500’lere kadar inen kalıntı ve buluntularla karşılaşılmıştır.

MÖ. XIII.yüzyılda Frigler buraya yerleşmiş ve bu durum Kimmer ve İskit istilasına kadar sürmüştür. Frigler bölgede MÖ. 738 yılında Prymnesia adında bir kent kurmuşlardır. Sonraki yıllarda Lydialılar, Persler, Makedonyalılar, Seleukoslar, Galatlar, Romalılar ve Bizanslılar buraya hakim olmuşlardır. VIII.yüzyılın başlarında kısa bir süre Arap istilasına uğramıştır. İlçeye ismini veren Seyit Battal Gazi burada şehit olmuştur.

Anadolu Selçuklularının egemenliğinden sonra Osmanlıya bağlanmıştır. Karamanoğulları bir süre yöreye hakim olmuş, XIV.yüzyılda kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman 1533 - 1536 Irak Seferine giderken ordusunu Seyitgazi’de konaklatmıştır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Seyitgazi hakkında ‘burada Seyyid Battal Ga zi de gömülüdür. Rum harplerinde şehit olmuştur... Hacı Bektaş Veli’nin onayı ile bin adet ev halkı iskan edilerek, büyütülmüştür” diye söz etmiştir.

XIX.yüzyıl sonlarında Hüdavendigâr (Bursa) vilayetinin Kütahya sancağının Eskişehir kazasına bağlı bir nahiye idi. 1915’te müstakil Eskişehir sancağının bir kazası yapılmıştır. İstiklal Savaşı sırasında Yunan işgaline uğramış ve 1922’de de kurtarılmıştır.

İlçede günümüze gelebilen eserler arasında; Seyitgazi Kalesi, Doğanlı Kale, Battal Seyit Gazi Cami ve Külliyesi, Bardakçı Köyü Camisi, Seyit Battal Gazi Medresesi, Seyit Battal Gazi Kervansarayı, Seyit battal Gazi Türbesi, Eyvan Türbe, Üryan Baba Türbesi, Şücaiddin Veli Baba Horasani İlyas Türbesi, Himmet Dede Türbesi, Seyit Gazi Müzesi , Selçuklu Hamamı ve Bardakçı Hamamı bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 14:51:55
Güncelleme :28 Mayıs 2009 Perşembe 14:54:49

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR