18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİVRİHİSAR - ESKİŞEHİR

Kibele Arkeoloji Merkezi açıldı

Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi'ne bağlı Ballıhisar Köyü'nde kurulan Pesinüs Araştırma ve Kibele Arkeoloji Kültür Merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

29 yıldır Belçika Gent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. John Devreker Başkanlığı'nda yürütülen Frigya ve Roma döneminde yerleşim yeri olarak bilinen Ballıhisar Köyü'ndeki günyüzüne çıkarılan tarihi eserler, Pesinus Araştırma ve Kibele Arkeoloji Kültür Merkezi'nde biraraya toplandı. Kibele Arkeoloji Müzesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, Belçika Meclis Başkanı Herman De Croo, Belçika'nın Genth Üniversitesi Rektörü Andreas De Leerheer, Belçika Milletvekili Mare De Buck, Türk asıllı Senatör Fatma Pehlivan, Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Marc Vanrysselberghe, Eskişehir Vali Yardımcısı Sinan Acar, Osmangazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Yıldırım ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Prof. Dr. John Devreker, kazı çalışmalarını genç arkeolog öğrenciler ve yerli işçilerle sürdürdüklerini belirterek, "Yürüttüğümüz kazı çalışmaları dışında şehir ve kırsal alan ilişkisini daha iyi anlayabilmek için son yıllarda Pesinüs Yöresi'nde yüzey araştırması yapmaya koyulduk. Sonuç olarakta Tekören ve Hamamtepe gibi tarih öncesi ve eski çağlara ait bilinmeyen bir sürü yerleşim birimi keşfettik" dedi.
Vali Vekili Sinan Acar da yaptığı konuşmasında, kazıda çıkarılan ve civardan toplanan eserlerin Ballıhisar Köyü ve Eskişehir'deki Arkeoloji müzelerinde teşhir edildiğini ifade ederek, "Bu yıl devam eden kazının uzun ve yoğun olmasını ve mimari restarosyon çalışmalarının yapılmasını beklediklerini" kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2005 Salı 07:38:39
Güncelleme :25 Ekim 2005 Salı 02:22:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?