1
Mayıs
2024
Çarşamba
BAŞYAYLA - KARAMAN

Başyayla Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Karaman iline bağlı bir ilçe olan Başyayla, kuzeyinde Taşkent, doğusu ve güneyinde Ermenek, batısında ise Sarıveliler ilçeleri ile çevrilidir. İlçe toprakları Orta Torosların güney yamaçlarında Göksu Havzasını kapsayan Taşeli Platosunda yer almaktadır. İlçenin kuzeyi, kuzeybatısı ve batısı birden yükselerek doğal bir kale görünümü veren dağ sıraları ile çevrilidir. Bu dağların bitiminde Barem ve Başyayla yer almaktadır. 102 km2 yüzölçümüne sahip olan Başyayla’nın 2000 yılı nüfus sayımına göre toplam nüfusu 7.277’dir.

İlçe yüksek bir yayla karakteri gösterdiğinden, kışları uzun, soğuk ve yağışlı, yazları serin geçmektedir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler, arpa, buğday, nohut, şeker pancarı, kekik, üzüm, elma ve kiraz yetiştirilmektedir. Kirazı ile ünlü olup, Napolyon ve Salihli adı ile anılan beyaz kiraz türleri yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta ise süt inekçiliği, koyun ve keçi besiciliği yapılmaktadır.

İlçenin kuruluş tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, Karaman tarihi ile benzerlik gösterdiği sanılmaktadır. Yörede Hisarönü Mevkiinde bulunan Kaya Mezarları ve kabartmalar, ilçenin eski bir tarihi olduğuna işaret etmektedir. MÖ.2000 yıllarında yöreye yerleşildiği sanılmaktadır. Yöredeki mezar ve kabartmalar Roma dönemine tarihlendirilmiştir.

Karamanoğulları döneminde Ermenek’e bağlı bir kasaba olan Başyayla’da Karamanoğlu Mehmet Bey’in bir süre yaşadığı söylenmektedir.

Ermenek ilçesine 1976 yılına kadar bağlı olan Başyayla, Karaman’ın il oluşundan sonra 1990’da Karaman İli’ne bağlı bir ilçe konumuna getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 14 Haziran 2009 Pazar 22:10:04

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR