18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERMENEK - KARAMAN

Görgün: Göçük altındakilerden umudu kestik

Ermenek’te Özsayan linyit ocağında grizu sonucu 10 işçinin yaşamını yitirmesi üzerine Dev.Maden-Sen Genel Başkan Vekili Tayfun GÖRGÜN bir basın açıklaması yaptı. Görgün, patlamayla ilgili olarak göçük altındaki 7 işçiye hala ulaşılamadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Karaman/Ermenek - Güneyyurt Kasabasına bağlı Cenne bölgesinde linyit üretimi yapan Özsayan Madencilik Ltd. Şti’ne ait ocakta önceki gün meydana gelen grizu sonucu göçükte 3 işçi yaşamını yitirirken, 7 işçiye ulaşılamadığı ve yaşamlarından tamamen umut kesildiği öğrenildi. Grizuda yaşamını yitiren işçilerden dün 2’si Ardıçkaya Köyü’nde, 1’i ise Ermenek’te toprağa verildi.

Göçük altında kalan işçilere, karbonmonoksit gaz yoğunluğu nedeniyle istenen süratli çalışmanın yapılamadığı için hala ulaşılamadı.

TKİ’ye (Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü) ait linyit sahasını kiralamak suretiyle yaklaşık 2 yıldır işleten firmada 102 işçinin çalıştığı belirtiliyor. Ermenek’e yaklaşık 20 km. uzakta bulunan bu işletmede, işçi sağlığı iş güvenliği tüzük ve hükümlerine uyulmadığı, ‘Ocak gerekli şartları taşımıyor’ sözüyle Karaman Valisi İsmet Metin tarafından dile getiriliyor. 1 yıldan bu yana faaliyette olan linyit ocağı geçen sürede denetime tabi tutulmuş olsaydı, eksikler tesbit edilecek ve belki de bu trajediyle karşılaşılmayacaktı.

Kapasitesi yetersiz ve düzenli çalıştırılmayan kompresör galeriyi havalandırmaktan çok uzak. Üstelik sürekli yapılması gerekli olan gaz ölçümü düzenli yapılmıyor. Ocakta ateşlemeci kursunu bitiren ehliyet sahibi barutçuda yok, dinamiti her hangi bir işçi atıyor. Uyulması gerekli daha birçok tüzük ve yönetmeliklere uyulmuyor. Sonuç ortada, bir bayram arifesinde Cenne bölgesi kan ve gözyaşına boğuluyor, 10 insan yaşamını kaybediyor, 10 tüten ocak sönüyor..

Oysa kompresör yeterli kapasitede çalışsaydı ve düzenli havalandırma yapılsaydı; kısacası ocakta zorunlu asgari önlemler uygulansaydı, bir bayram arifesinde 16:00- 24:00 vardiyası ölüm vardiyası diye anılmayacak ve bu vahşet yaşanmayacaktı. Asgari ücretle, eş ve çocuklarıyla birlikte yaşamlarına devam edeceklerdi.

Kamuya ait maden sahaları hızla özel sektörün işletilmesine sunuluyor. Bir süre önce Aşkale’de 7 işçinin can verdiği sahada, daha dün 4 işçinin yaşamını yitirdiği Zonguldak’daki sahada bugün Ermenek’te Özsayan Madencilik ltd.Şti tarafından işletilen saha gibi TKİ’den kiralanmış bir sahaydı.

Özel sektör ne yasa ne de kural tanıyor. Daha fazla kar daha fazla sömürü hırsı ve anlayışı beraberinde kan ve gözyaşını getiriyor.

Özelleştirmelere karşı çıkmak insan onuru ve yaşamına sahip çıkmaktır. İnsan olarak, kendi kendimize bu soruyu sormamız gerekmez mi; insan onuruna ne kadar sahip çıkıyoruz?

Ermenek’te iş cinayetinde yaşamını yitirenleri üzüntüyle uğurluyor, ailelerine başsağlığı diliyor ve acılarını yürekten paylaşıyoruz. Önlem almayanları lanetliyor, bu vahşet karşısında sessizliğini koruyan yetkilileri kınıyor ve görevlerini eksiksiz olarak yapmaya davet ediyoruz."

Yılmaz Kızılırmak-Kenthaber/Ermenek
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2003 Cuma 14:04:04
Güncelleme :18 Ocak 2004 Pazar 16:04:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?