30
Nisan
2024
Salı
BÜNYAN - KAYSERİ
Nufus
1.165.088
Yüz Ölçümü
16.917
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
35.106
Yüz Ölçümü
1.856
Belediye Sayısı
35
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Bünyan Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde Kayseri İli’ne bağlı bir ilçe olan Bünyan, doğuda Pınarbaşı, güneyde Tomarza ve Talas, batıda Kocasinan ve Melikgazi, kuzeyde Sarıoğlan, Akkışla ilçeleri ile çevrilidir. Erciyes Dağı’nın 40 km. kuzeydoğusunda, Korkmaz Dağı’nın (1.900 m.) kuzey yamaçlarında kurulmuş olan ilçenin toprakları engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe toprakları Orta Torosların bir uzantısı ile bunun iki yanındaki çöküntü alanlarından oluşmaktadır. İlçenin orta kesimini güneybatı-kuzeydoğu uzantısında Korkmaz ve Hınzır Dağları (2.641 m.) ikiye ayırmaktadır. Bu dağların Beştepeler ve Lalelibeli geçitleri ile ulaşım yönünden önemli iki geçidi bulunmaktadır.

İlçe topraklarının kuzey, batı ve güneydeki çöküntü alanları daha çok plato görünümündedir. İlçede ovalar oldukça az bir alanı kaplamaktadır.İlçe topraklarını Sarımsaklı, Kahveci Suyu, Elbaşı Suyu, Samagir Suyu, Girveli Suyu sulamaktadır. Sarımsaklı Suyu üzerinde Bünyan Hidroelektrik Santrali 1929 yılında işletmeye açılmış, 1968’de de Sarımsaklı Barajı yapılmıştır.
Kayseri’ye 45 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.856 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı Sonuçlarına göre toplam ise 39.215’dir.

Bünyan bitki örtüsü bakımından zayıf olup, yörede ormanlık ve koruluk alan bulunmamaktadır. Dağlarda kendiliğinden yetişen bodur çalılıklara ve keven bitkisine rastlanmaktadır. Son yıllarda ilçe merkezinde ve köylerde bulunan su boylarında kavak ve söğüt ağaçları dikilmeye başlanmıştır

İlçede karasal iklim hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve kar yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 100 C civarındadır. Gece ile gündüz arasındaki isi fark çok fazladır. Kışları Kuzeyden poyraz, yazları doğudan karayel, güneyden lodos en çok esen rüzgarlardır. İlçe merkezinde daha çok doğudan batıya “Boğaz Yeli” denen soğuk rüzgar esmektedir.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık, dokuma ve halıcılığa dayalıdır. Yetiştirilen bitkisel ürünler, buğday, arpa, çavdar, patates, şeker pancarı ve baklagillerdir. Az miktarda da sebze yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta sığır ve koyun besiciliği yapılmakta olup, Merinos Koyunu yetiştirilmektedir. İlçede Montofon İneği yapay tohumlama istasyonu kurulmuştur.

İlçe merkezinde küçük ticaret alanı dışında Bünsa, Bünteks, Bünyan Gıda gibi küçük sanayi kuruluşları bulunmaktadır. İlçedeki döküm fabrikasında makine parçaları üretilmektedir. İlçenin temel geçim kaynağı el tezgahlarında yapılan halılardır. İlçe nüfusunun %70’i halıcılıkla uğraşmaktadır. Halıları Türkiye’de üretilen en kaliteli halılar arasındadır. Bitkisel boyanın kullanıldığı halıların en büyük özelliği atkı ve çözgülerinin pamuk, düğümlerinin de yünden oluşudur. Kentte 1926’da halı ipliği fabrikası kurulmuştur. Günümüzde kumaş ve battaniye de üretilmektedir.

İlçe topraklarında Girinci ve Topsöğüt köylerinde demir, Mudarasın, Pireahmet, Bürüngüz ve Karakaya köylerinde linyit yatakları bulunmaktadır.

Bünyan’ın yakınlarındaki Kayabaşı Mağarasında bulunan kabartmalar MÖ.2000 yıllarında Hititlerin buraya yerleştiğini göstermektedir. Yörede Asurlular, Persler, kapadokya Krallığı, Roma ve Bizanslılar egemen olmuşlar, Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Anadolu Selçuklularının egemenliğine girmiştir. Daha sonra Danişmentliler, Kadı Burhanettin Ahmet, Eretna Devleti, Karamanoğulları ve Dulkadiroğulları Kayseri ile birlikte buraya da hakim olmuşlardır. Yavuz Sultan Selim’in 1515’te, İran seferi dönüşünde Kayseri ile birlikte burası da Osmanlı topraklarına katılmıştır.

XIX.yüzyıl sonlarında Bünyan-ı Hamit ismini alan bu yerleşim, Elbaşı nahiyesinin merkezi iken 1890’larda kaza merkezi yapılmıştır. 1908 yılında Meşrutiyetin ilanı ile Abdülhamit tahtan indirilince İlçenin isminden Hamit kelimesi kaldırılmıştır. İsmi Bünyan olarak kalmıştır. İlçe olmadan önce Sivas ilinin Pınarbaşı (Aziziye) ilçesine bağlı iken, 1908 yılında ilçe olmuş, 1912 yılında da Kayseri İline bağlanmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra Kayseri İli’ne bağlı ilçe konumunu sürdürmüştür.

İlçede bulunan tarihi eserler; Ulu Cami (Cami-i Kebir), Sultan Alaaddin Camisi, Daniş Ali Bey Camisi, Mütevelli Camisi, Abdurrahman Gazi Türbesi, Seyid Halil Türbesi, Sultan Hanı, Karatay Hanı, Daniş Ali Bey Çeşmesi, Yazıcı Çeşmesi, Papaz Çeşmesi ve Şammaspir Kilisesi'dir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.kayser,gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 10:59:53

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR