30
Nisan
2024
Salı
FELAHİYE - KAYSERİ

Felahiye Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Kayseri İli’ne bağlı bir ilçe olan Felahiye, doğusunda Sarıoğlan ilçesi, güney ve güneybatıda Merkez ilçe, batı ve kuzeyde Yozgat, kuzeydoğusunda da Sivas ili ile çevrilidir. Kayseri İlinin kuzeydoğusunda, Kızılırmak yayı içerisinde kurulmuştur. İlçe toprakları engebeli düz vadiler, düz ovalar ve dağlardan oluşmaktadır. Kuzey ve kuzeydoğuda Akdağ kütlesinin engebelendirdiği dalgalı düzlükler biçimindeki ilçe toprakları güneyde Kızılırmak ile sınırlanır. İlçenin güneyi ise Kurşunlu dağları ile çevrilidir. Delice Özü ilçenin ovalarını oluşturmaktadır. Küçük bir bölümü ilçe sınırları içerisinde kalan Kızılırmak’a dökülen akarsular ilçenin başlıca su kaynaklarıdır. İlçe sınırları içinde sulama amaçlı Darlı Gölet’i ve Celal Atik Göletleri bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 1.150 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 412 km2, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımına göre toplam nüfusu 16.614’dür.

İlçede Karasal iklim hüküm sürmekte olup, Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve sert geçmektedir. En fazla yağısı ilkbahar mevsiminde almaktadır.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, arpa, buğday, çavdar, elma ve vişnedir. Az miktarda fasulye, nohut ve soğan yetiştirilmektedir. Ayrıca ilçede bağcılık yapılmaktadır. Hayvancılık önemli geçim kaynaklarından olup, halı ve kilim dokumacılığı da yapılmaktadır. İlçede sanayi ve ticaret faaliyeti yok denecek kadar azdır. 1994 yılında Süt Toplama ve Soğutma Merkezi, kurulmuş olup, üreticilerin mevcut sütlerini toplayarak pazarlamakta ve hayvancılığın gelişmesine önemli bir katkı sağlamaktadır.

Yörede ele geçen buluntulardan ilçenin tarihinin, Hititler dönemine kadar indiği, Hititlerden sonra Asurlular, Persler, Kapadokya Krallığı, Roma ve Bizanslıların yörede egemen oldukları sanılmaktadır. Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Anadolu Selçuklularının egemenliğine girmiş, daha sonra Danişmentliler, Karamanoğulları ve Dulkadiroğulları Kayseri ile birlikte buraya da hakim olmuşlardır. 1474 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Sıtma PınarıEski adı Rumdiğin olan Felahiye, Cumhuriyetin ilk yıllarında Yozgat İli Bogazlıyan ilçesine bağlı bir nahiye durumunda iken, 1925 yılında ‘Kurtuluş ‘ anlamına gelen Felahiye adını almıştır. 1926 yılında Kayseri merkez Bucaklarından Güneşli Mancusun’a bağlanmıştır. 15.10.1930 tarihinde Bucak olmuş ve daha sonra 1957 tarihinde ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında Roma dönemine tarihlendirilen Roma Pınarı (Sıtma Pınarı) bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.kayseri.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 11:15:15

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR