30
Nisan
2024
Salı
HACILAR - KAYSERİ

Hacılar Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Kayseri İli’ne bağlı ilçe olan Hacılar, kuzey ve doğusunda Melikgazi ilçesi, güneyinde Develi ilçesi, batısında da İncesu ilçesi ile çevrilidir. İlçe, Kayseri ilinin güneyinde, Erciyes Dağı eteklerinde kurulmuştur. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Erciyes Dağı’nın önemli bir bölümü ilçe toprakları içerisinde olup, küçük düzlükler dışında volkanik ve tepelerden oluşmuştur. İlçe arazisi güneyden kuzeye, batıdan doğuya doğru eğimlidir. Kayseri’ye 11 km uzaklıktaki ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği 1.350 m.dir. Yüzölçümü 208 km2, toplam nüfusu 17.585’dir.

İlçede Karasal hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçmektedir.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık ve dokumacılığa dayalıdır. Son yıllarda sanayi ve ticaretin ön plana çıkması tarımı geriletmiştir. Hayvancılıkta meralık alanlarda büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. Ayrıca ilçede tavuk çiftlikleri de bulunmaktadır.

Dokumacılık 1950’li yıllarda halkın en önde gelen geçim kaynağı durumundaydı. Evlerde ilkel bir şekilde dokunan bezler “Hacilar Bezi” olarak tanınmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte, dokumacılık yerini ticaret ve sanayie bırakmıştır. Hacılar Halkı, ipekli ve yünlü halı dokumacılığı, mobilya imalatı ve ticarete yönelmişlerdir. Ayrıca ilçe sınırları içerisinde 1974 yılında kurulan HES kablo fabrikası, HES Kablo, HES Fiber Optik, HAS Çelik, HES Makine ve HES Kimya sanayi bulunmakta olup, ilçede birçok fabrika bulunmaktadır.

Hacılar’ın ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu hakkında bilgi bulunmamaktadır. İl tarihi ile ilgili belgelerden Oğuz Türklerinin Kayı Boyundan bir gurubun buraya yerleştikleri öğrenilmektedir. Hacılar halkı ilk defa 1411-1500 yılları arasında, ilçe sınırları içerisindeki Beğendik mahallesinin “Dört Kuyular” mevkiine 1726 yılında yerleşmiş olup, daha sonra, Dört Kuyular mevkiini terk ederek bugünkü yerine yerleşmişlerdir.

Önceleri Kayseri Merkez ilçeye, daha sonra ise Melikgazi İlçesi’ne bağlı olan Hacılar, 1991 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.kayseri.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 11:17:17

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR