29
Nisan
2024
Pazertesi
İNCESU - KAYSERİ
Belediye Sayfaları
Nufus
1.165.088
Yüz Ölçümü
16.917
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
20.489
Yüz Ölçümü
872
Belediye Sayısı
16
Köy Sayısı
0
Kaymakam

İncesu Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, kayseri iline bağlı bir ilçe olan İncesu, kuzey ve doğuda Kayseri, batıda Nevşehir ili Ürgüp ilçesi, güneydoğuda Develi ve güneybatıda Yeşilhisar ilçeleri ile çevrilidir. İlçe, Kayseri’nin güneybatısında, Erciyes Dağının güney ve güneybatı eteklerinde kurulmuştur. İlçe toprakları, güneybatı ve batıda Hodul, güneydoğu ve doğuda da Erciyes Dağlarının kuşattığı bir platoyu kapsar. İlçenin sularını, Kızılırmak’a katılan Karasu’nun kollarından ve ilçeye adını veren İncesu Deresi toplar. İncesu Deresi Aksu Bağlarından doğup, ilçe topraklarını sulamaktadır.

Kayseri’ye 30 km uzaklıktaki ilçenin denizden yüksekliği 1.150 m.dir. Yüzölçümü 872 km2, 2000 Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre, 20.396’dır.

İlçenin güneydoğusu, Erciyes Dağı ile güneybatısındaki Tekke Dağı eteklerinde az miktarda ormanlık alanlar bulunmaktadır. İlçe dağlarla çevrili, denizden uzak ve deniz etkilerine kapalı olduğundan yarı Karasal iklim hüküm sürmektedir. Kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazları ılık geçer. Yıllık yağış ortalama 300 ile 400 mm.dir.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler; arpa, buğday, çavdar, pancar, ay çiçeği, fasulye, üzümün yanı sıra sebze yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta, büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmakta olup, buna dayalı olarak süt ve süt ürünlerinin üretimi önemlidir. İlçede sanayi son yıllarda gelişme sürecine girmiştir. İlçe sınırları içerisinde Taksan Fabrikası , Çinkur Fabrikası, Karsu Fabrikası, Targit Fabrikası (meyve konsantresi üretmektedir.), Erciyes Gaz ve Aygaz dolum tesisleri, Alfapen PVC Fabrikası bulunmaktadır.

Kayseri Mahkemesinin kayıtlarına göre bugün ilçenin bulunduğu yerin yakınında Karataş adında bir köy bulunmakta idi. İncesu’da imar hareketlerinin başlamasıyla Karataş’tan ve diğer yerleşim yerlerinden topluluklar gelip yerleşmişlerdir. Bunlardan başlıcaları; Kırım, Etyemez, Karakoyunlu ve Bozkoyunlulardır. İlçeye daha sonra Rum aileleri de yerleşmiş, İncesu batı yönünde gelişmiştir.

Merzifonlu Karamustafa Paşa bir Bağdat seferine giderken, 1659-1660 yıllarında o zaman bataklık halinde bulunan İncesu Deresi'nin kenarına ordugahını kurmuş, söylentiye göre o gece rüyasında kendisine bu yörenin ihyası emredilmiştir. Bunun üzerine Karamustafa Paşa 1661’de Camii Kebir, Kervansaray, Hamam ve iki sıradan oluşan çarsı ve çeşmeleri yaptırmıştır.

XIX.yüzyıl başlarında bucak merkezi, aynı yüzyılın sonlarında, (1901) Ankara vilayetinin Kayseri sancağına bağlı kaza durumuna getirilmiştir.

Ilçede günümüze gelebilen tarihi eserler; Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Külliyesi, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camisi, Bulgurcu Camisi, Karakoyunlu Camisi, Yeni Cami, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Medresesi, Osmanoğlu Çeşmesi, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Hamamı ve Şeyh Turesan Zaviyesi'dir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.kayseri.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 11:20:02

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR