18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Eylül'de Erciyes Bir Başka Güzel

Haftasonu Erciyes'teydik. Gönül dostları ile çıktığımız Erciyes Tekir Yaylası'nda Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün tesislerinde konakladık. Tertemiz, pırıl pırıl bir tesis. Ama bizden başka kimseler yok. Aldığımız bilgilere göre kış aylarında özellikle yarıyıl tatilinde yer bulmak mümkün değilmiş. Öyle olsun bakalım deyip telesiyejlere geçtik.

Bu telesiyejler ZÜMRÜT Limited Şirketinin bünyesinde bulunup Erciyes kayak merkezinin en uzun ve taşıma kapasitesi en fazla olan mekanik tesisleri. 1'inci telesiyej 1500 m. uzunluğunda olup, 2215 rakımdan başlıyor  ve 2550 rakımda bitiyor. Daha çok profesyonel kayakçılara hitap eden 2'inci telesiyej 1600 mt uzunluğunda olup bizleri 2550 rakımdan alıp 3000 rakıma ulaştırıyor. Bu özelliklerinden dolayı Türkiye de bulunan en uzun chair -lift imiş. Bizi ilgilendiren bunlar değildi nihayetinde. Çünkü bunları dikkate alsak kışın gelirdik Erciyes'e...

 3000 rakımda Erciyes'in koca zirvesi daha bir haşmetli, daha bir ihtişamlı görünüyor. hatta insanı ürkütüyor diyebilirim.  Dehşet bir manzara. Bulutlar kolkola zirveyle, bir o yana bir bu yana koşturup duruyorlar. Nefesiniz Erciyes, bastığınız yer Erciyes, Bedeniniz Erciyes... 26 - 27 derecelerden sıcaklık düşüyor 8 - 10 derecelere. Rüzgarı mümkün olduğunca arkamıza almaya çalışyoruz. kesiyor mübarek. Sırtımızı döndüğümüz zirve bizi başka bir manzarayla hayrete uğratıyor. Kayseri'ye hiç bu kadar yüksekten bakmamış, hiç bu kadar geniş olarak görmemiştik. Ali Dağı küçücük bir tepe. ne tepesi "tepecik". Ali Dağı'na da tepeden bakmak nasip oldu  ya şükür Allah'a.

Kayseri'nin arazisi amma da büyükmüş dedirtiyor bize gördüklerimiz.  Yaya olarak 4 saat telesiyej ile 22 dakika süren 3000 metre irtifa bozkırla kaplı. Ama donduran, insanın içini titreten bir bozkır. Önce yüreğimize ve aklımıza sonra fotograf makinalarımıza aldığımız görüntülerle tekrar telesiyejlere geçiyoruz. Zirveyi hedefleyerek çıktığımız ilk yolculuğun aksine bu sefer Tekir yaylasını, buradaki tesisleri, Ali Dağı'nı, talas'ı, Hisarcık'ı, Kayseri'yi, bütün kayseri'yi nokta nokta seyrederek aşağıya iniyoruz.

Çayı çok seven bizler, telesiyejlerden iner inmez içtiğimiz çayların tadını daha bir sevdik. Sırtlarımızda montlar, dizlerimizde battaniyeler olmasına rağmen Erciyes'in havası bizi yaz sıcaklarından kış ayazına götürmüştü. Ama değdi doğrusu. Biz sevdik Erciyes'i dostlar daha bir sevdik; sizlere de tavsiye ederiz.

Belki gelmeyi  düşünürsünüz*

Genel Bilgiler
Orta Anadolu'nun en yüksek doruğu olan Erciyes Dağı ( 3916 m.) Kayseri ilinin 25 KM güneyinde yükselir. Kayak severler bilir ; Kayak kaymanın zevkini en güzel toz kar verir en güzel toz karı erciyes verir. Toz kar zevkini ve kayağın tadının doruklarına ulaşacağınız erciyeste 8 adet mekanik lift bulun maktadır. Bunlardan 3'ü Baby-lift 3'ü teleski ve 2'si dünyada kayakçıların en çok tercih ettiği telesiyejdir. Bu telesiyejler ZÜMRÜT Limited Şirketinin bünyesinde bulunup Erciyes kayak merkezinin en uzun ve taşıma kapasitesi en fazla olan mekanik tesisidir. 1'inci telesiyej1500m uzunluğunda olup, 2215 rakımdan başlar ve2550 rakımda biter. Daha çok profesyonel kayakçılara hitap eden 2'inci telesiyej 1600 mt uzunluğunda olup sizleri 2550 rakımdan alıp 3000 rakıma ulaştırır. Bu özelliklerinden dolayı Türkiye de bulunan en uzun chair -lifttir . Zümrüt Telesiyej kayak severlerin sıra beklemesine son vermiş ve Erciyes deki kayak turizmine önemli katkıda bulunmuştur.

Erciyes de sezon boyunca kayakçıların karşılaşabileceği sağlık problemler için 24 saat hizmet veren Sağlık ocağı bulunmaktadır. Ayrıca kayak pistinde Jandarma kontrolü sağlamaktadır.

Konaklama
Erciyes Kayak Merkezinde şu anda Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'ne ait 140 yataklı Kayak evi, Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü'ne ait 100 yataklı, Dsi 12. Bölge Müdürlüğü'ne ait 100 yataklı Dinlenme Tesisleri ile İl özel idare müdürlüğünce yaptırılıp Kayseri Gençlik Spor Müdürlüğüne devredilen Dedemana kiraya verilen üç yıldızlı 106 yatak kapasiteli Dedeman oteli ,153 yatak kapasiteli Grand ERAS oteli ,50 yatak kapasiteli ACE oteli bulunmaktadır.Firmamız aynı zaman da danışmanlık yapmakta olup sizi Kayserinin en iyi otel ve konaklama yerlerine yönlendirebilir.

Ulaşım
Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi, Kayseri şehir merkezine 25 km. uzaklıktadır. Yol asfalt olup, yıl boyunca sürekli ulaşıma açık tutulmaktadır. Erciyes İç Anadolu'nun Ortasın da olması sebebi ile ulaşım gayet kolaydır. Erciyes'e Ankaradan özel araba ile 3.5 saat otobüs ile 5 saat olup Adanadan özel araba ile 4 saat otobüs ile 6 saattir.İstanbul'dan ise her gün Türk hava yollarının ve Onur Airın seferi vardır.

Bu kısım (* http://www.erciyes-zumrut.com) sitesinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 6 Eylül 2004 Pazartesi 18:33:03
Güncelleme :17 Ağustos 2005 Çarşamba 18:35:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?