1
Mayıs
2024
Çarşamba
SARIOĞLAN - KAYSERİ
Nufus
1.165.088
Yüz Ölçümü
16.917
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
17.491
Yüz Ölçümü
599
Belediye Sayısı
25
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Sarıoğlan Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Kayseri İli’ne bağlı bir ilçe olan Sarıoğlan, kuzeybatıdan Felahiye ile Özvatan, doğuda Akkışla ile Gemerek, güneyinde Bünyan, batıda Kocasinan ilçeleri ile çevrilidir.

İlçe toprakları düzlükler ve bunları kuşatan sırt ve yamaçlardan oluşmuş engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçeyi, Palas kasabası ile ilçe merkezi arasındaki Demirhan Dağı, Kuşaklı, Palas, Üzerlik, Ömerhacılı köyleri arasındaki Kocadağı; kuzeydoğuda Kepirce Dağı; Gaziler ile Özvatan arasındaki Sultansekisi Dağı; Gaziler ile Çayıralan arasındaki Akdağ ve Keçikalesi (1.500 m.) dağları kuşatmaktadır. Ayrıca Beştepeler, Üçtepeler, Hamburnu, Altıparmak tepeleri de onları tamamlayan tepelerdir. İlçe topraklarını Karaözü kasabasından Sarıoğlan sınırlarına giren Kızılırmak ve kolları sulamaktadır. Ayrıca Toros Dağlarından çıkan Burunören Köyü’nden ilçe topraklarına giren ve sonra Kızılırmak’a dökülen Kesdoğan Çayı da önemli akarsularındandır. Tuz Gölü ilçeye bağlı Palsa kasabası içerisinde olup, 2/3’ü tuz ile kaplı, diğer kısımları da bataklıktır. Kayseri’ye 61 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1.148 m. yüksekteki ilçenin yüzölçümü 599 km2 olup, toplam nüfusu 27.824’tür.

İlçede Karasal İklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Ortalama yağış 350-400 mm.dir.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler; arpa, buğday, çavdar, yulaf, şeker pancarı, baklagiller, yem bitkileri, mısır, sebze ve meyvedir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmakta olup, süt inekçiliği ön plandadır. Arıcılık da yapılmaktadır. Bir adet de un fabrikası bulunmaktadır.

İlçe tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Osmanlı topraklarına katılmadan önce küçük bir köy olan Sarıoğlan, Bünyan’ın ilçe oluşundan sonra oraya bağlanmıştır. Kesdoğan Çayı’nın 1948 yılında taşması sonucu, Sarıoğlan, kuzeydoğudaki eski yerinden bugünkü yerine taşınmış, 1960 yılında da ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eser olarak; Şahruh Köprüsü ve Palas Köyü Camisi bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 11:39:03

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR