22
Mayıs
2024
Çarşamba
TOMARZA - KAYSERİ

Cücün köyü'nün 30 yılı garanti altında

Kayseri İl Özel İdaresi, küresel ısınmaya bağlı olarak su kaynakları yetersiz kalan Tomarza ilçesine bağlı Cücün Köyü'nün içme suyu sorununu, KÖYDES Projesi kapsamında yaptığı çalışmalarla, en az 30 yıl yetecek yeni bir kaynak bularak giderdi.


Kayseri İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Atsız, resmi nüfus sayımına göre 762 nüfusu bulunan Cücün Köyü'nde içme suyunun ihtiyaca cevap verememesi üzerine sorunu KÖYDES Projesi kapsamında değerlendirmeye aldıklarını belirtti. İlk olarak Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü bünyesindeki teknik ekipler kanalıyla Cücün Köyü'nde kaynak araştırma çalışması yaptırdıklarını kaydeden Atsız, köye 5 kilometre mesafede zengin yer altı su yatağı tespit edildiğini, teknik ekip incelemesinin ardından da söz konusu kaynaktan çıkarılacak suyun en az 30 yıllık ihtiyacı karşılayabilecek durumda olduğunun belirlendiğini ifade etti.


Teknik rapor sonucunun 'Köye en az 30 yıl yetecek yer altı kaynağı' şeklinde çıkmasının köylüler adına kendilerini son derece sevindirdiğini belirten Atsız, "Cücün Köyü'yle ilgili ilk çalışma 2006 yılı sondaj programımızda bulunuyordu. Çalışma kısa sürede hayata geçirilerek 375 metre derinlikte açılan kuyunun 165 metresinden 8 lt/sn su alındı. Mevcut deponun işlevini kaybetmesi ve ekonomik ömrünü doldurması nedeniyle 2007 yılı yatırım programı ile de köye hakim bir tepede 150 metreküplük yeni su deposu inşaatına başlandı. Kaynaktan çıkan suyun sağlıklı bir şekilde taşınabilmesini sağlamak amacıyla 5 bin 250 metre terfi hattının döşenmesi sağlandı" diye konuştu.

 
İl Genel Sekreteri Mustafa Atsız ayrıca, yeni bir yer altı kaynağından bulunan 8 lt/sn'lik suyu kullanacak olan Cücün Köyü'nün halen 3.83 lt/sn suya ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2007 Salı 16:27:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?