22
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRIKKALE

2.000 yıllık 'tümülüs' bulundu

Kırıkkale'nin Aşağı Mahmutlar kasabasında yapılan arkeolojik kazılar sonucu Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık bir Tümülüs bulundu.

Anadolu Medeniyetler Müzesi tarafından gerçekleştirilen ve 15 Aralık'ta başlayan kazı çalışmalarında M.Ö. 2 ya da 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen tümülüs bulundu.

Tümülüsün bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş bir tepecik olduğunu belirten Anadolu Medeniyetler Müzesi Arkeologu ve kazı sorumlusu Mustafa Metin, bölgenin 2007 yılında sit alanı ilan edildiğini kaydetti.

Anadolu Medeniyetler Müzesi olarak bir kurtarma operasyonu başlattıklarını belirten Metin, "15 Aralık'ta başlayan çalışmalar yılbaşına kadar devam edecek. Yapılan kazı çalışmaları esnasında tümülüsün daha önceden kazı yapılarak tahrip edildiğini gördük. Tahrip olan alan ve çevresini koruma altına aldık. Burada ne olduğunu anlayabilmek amacıyla sondajlar yaparak kazı çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Elde ettiğimiz ilk verilere göre buranın yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu gördük. Milattan önce 2 veya 3. yüzyılda Roma dönemine ait olduğunu sanıyoruz" dedi.

Tümülüste kaya mezarı türünde bir mezarın var olduğunu gördüklerini söyleyen Metin, "Devam eden kazı çalışmalarında henüz birkaç parça seramik elde edebildik. Burası daha önce tahrip edilmiş bir mezar. 10 kişilik ekip ve arkeolog Tülay Erdoğan ile kazı çalışmalarını sürdürüyoruz. Şu ana kadar çok kaliteli eserler bulunamadı fakat yinede araştırma amacıyla Anadolu Medeniyetler Müzesi'ne götürülecek. Burası 2007 yılından bu yana sit alanı. Konuyu rapor edip kurula göndereceğiz. Ankara Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu konu hakkındaki kesin kararı verecek" diye konuştu.

Yapılan çalışmaları takip ettiklerini belirten kasaba sakinlerinden Kadir Toykan, kazı çalışmalarından neler çıkacağını merakla beklediklerini söyledi. Ankara'dan gelen ekibin çalışma sonunda elde edeceği verileri beklediklerini açıklayan Şuayip Zengin ise, kasabanın 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olmasının kendilerini oldukça şaşırttığını vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 17:16:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?