21
Mayıs
2024
Salı
KIRIKKALE

71 bin dekar alan süne tehdidinde

Kırıkkale Ticaret Borsası süneyle mücadele ve tarımda bu yıl beklenen verim konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Sünenin Türkiye'nin genel bir sıkıntısı olduğunu belirten Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, süneli ürünün satıcıya ve alıcıya getirisi olmadığını kaydetti. Bitki Koruma Şube Müdürü Ekrem Şengül ise Kırıkkale'de 71 bin dekar alanın süne tehdidinde olduğunu kaydetti.

Ticaret Borsası çiftçilerin ve tüccarın sık sık şikayet konusu olan süne konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi. Borsa toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına Meclis Başkanı Bülent Gürbüztürk, Borsa Başkanı Harun Sümer, Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Ekrem Şengül, Toprak Mahsulleri Ofisi Kırıkkale Şube Müdürü Muharrem Belen ve borsa yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Yetkililer süne konusunda en riskli bölgeler hakkında bilgi verirken Kırıkkale genelinde 71 bin 800 dekarlık alanın riskli bölge olduğuna dikkat çekti. Sünenin Türkiye'yi ilgilendiren genel bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, "Süne konusunda bilgi sahibi olmak ve tedbirlerini nasıl alırız bunun araştırmasını yapmak için böyle bir toplantı organize ettik. Sünenin bertaraf edilmesi konusunda borsa olarak Tarım İl Müdürlüğü'ne gerekli desteği veriyoruz. Geçen yıl üyelerimizin almış olduğu süneli buğdayları satmakta zorluk çektiler. Bu yıl da aynı durumu yaşamamak için gerekli tedbiri almalıyız. Süne üründe yüzde 50 kayıp sağlıyor. Çiftçilerimizin süne konusunda daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Çünkü kendi kayıpları da söz konusu" dedi.

Yaptıkları çalışma hakkında bilgi veren Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Ekrem Şengül, 6 ekiple 750 bin dekarlık alanda çalışma yaptıklarını kaydetti. Yapılan taramalar sonucunda 183 bin dekarlık alanın risksiz bölge haline geldiğini belirten Şengül, 71 bin 800 dekarlık alanın ise riskli bölge olduğuna dikkat çekti. Böcekle mücadele çalışmalarını başlattıklarını kaydeden Şengül, "15 holder bakımdan çıktı. Şu anda 5 tanesi ilçelerimizin elinde. Şu anda Aşağışıh, Acı Çayı kenarı, Beşler, Kayalak Solaklısı, Kevenli, Barakobası, Ceceli ve Kavurgalı köyü bölgesine doğru serpilmeler var" şeklinde konuştu.

Yağışların bu yıl bol olmasının süneyi geciktirdiğine dikkat çeken Şengül, mevsimin yağışlı gitmesi durumunda sünenin daha az görüleceğini kaydetti. Böcek görülen yerlerde şu anda ilaçlama yapılması gerektiğini ifade eden Şengül, "Böcek 1 haftaya kadar hareketlenir. Bunun için çiftçilerimizin bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Böceğin tespit edildiği alanlarda kapalı ilaçlama yapılması gerekiyor. Ayrıca köylerde insan bulmakta zorlanıyoruz. Geçen yıl 81 bin dekarda ilaçlama yaptık. İlaçlama konusunda çiftçilerimiz duyarsız kalıyor" ifadelerini kullandı.

İlaçlama konusunda her türlü tedbiri aldıklarını belirten Bitki Koruma Şube Müdürü Ekrem Şengül, "Çiftçilerimizin büyük bölümü arazisine ilaçlama araçlarını sokmak istemiyor. Aracın kendilerine büyük zarar vereceğini düşünüyor. Halbuki süne daha fazla zarar veriyor farkında değil. Süne-Kımıl gibi zararlılarımız var. Mümkün olduğu kadar köylülerimiz duyarlı olmalı. Bizim ekiplerimiz sahada çalışma yapıyor ama bunun en iyi çözüm yolu çiftçilerin kendisinin tespit etmesi. Çünkü arazilerini kendileri daha iyi tanırlar. Önemli olan herkesin memnun olduğu bir ürün elde etmek" şeklinde konuştu.

TMO Kırıkkale Şube Müdürü Muharrem Belen de bu yıl verimin artmasını beklediklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 12:56:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?