22
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRIKKALE

Biçerdöverler, Adana yollarına çıktı

Kırıkkaleli biçerdöverler, Adana'daki ekinleri biçmek için yollara koyuldu. Kırıkkale Tren İstasyonu'ndan yola çıkan biçerdöver sahipleri, Adana'nın ardından İç Anadolu ve Güneydoğu illerine seyahatlerine devam edecekler.

Yaklaşık 6 ay süresince evlerinden uzak kalacak biçerdöverciler, mahsulün bol olması için dua ediyorlar. Yükleme işi uzun sürdüğü için biçerciler, araçların atında vagonlarda yatarak, maratonun ilk mücadelesine başlıyorlar.

Yıllardır Kırıkkale'de bu işle uğraştığını belirten Ahmet Sazak isimli vatandaş, "Diğer biçerciler gibi ben de yıllardır bu işle uğraşıyorum, mesleğimiz kolay değil. Altı ay ailemizden uzak kalıyoruz. Özellikle Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerine gidip işimizi yapmaya çalışıyoruz. Eğer fırsat oluşursa yurt dışına da çıkıyoruz. Bizimki de bir çeşit gurbet. Yılın yaklaşık yarısını evimizden uzakta geçiriyoruz" diye konuştu.

Buğday ve arpa biçimi yapacaklarını ifade eden Sazak, sonbaharda Kırıkkale'ye dönerek biçerlerini bakıma verdiklerini söyledi. 1957 yılından beri biçerdöver işletmeciliği yapan Ali Kaçan da biçerdöver sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıları şu şekilde açıkladı:

"Sektördeki makine sayısının fazlalığı, mazot fiyatlarının pahalılığı, biçerdöver makinelerinin parçalarının yurt dışından ithal olması nedeniyle fiyatların yüksekliği ve biçerdöver kullanıcı oparatörlerin az olması, sıkıntıların oluşmasına sebep olarak gösterilebilir."

Önceleri 3 ay çalıştıkları bölgede şu an 20 gün çalışabildiklerini belirten Kaçan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde en büyük sıkıntının, çevre ve arazi koşulları olduğunu söyledi.

Daha önceden Balışeyh'ten biçerlerini yüklediklerini belirten Mustafa Deniz ise, "Bu sene Balışeyh garı kapandı. Yüklemeler Yerköy, Çerikli ve Kırıkkale merkezden oluyor. Bizde 30 kilometre uzaklıkta bulunan ile geliyoruz. Biçerdöverlerin vagonlara yüklenmesi 3-4 gün sürüyor. Bu sebepten dolayı bizde vagonlarda yatmak zorunda kalıyoruz" dedi.

CHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 08:48:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?