21
Mayıs
2024
Salı
KIRIKKALE

Bir bardak suda fırtına koptu!

Kırıkkale'nin Balışeyh İlçesi'ne bağlı Eldelek köyünde vatandaşlar, 4 gündür susuzlukla mücadele ediyor. Köylüler, Balışeyh Belediyesi'nin köyün su şebekesini kırarak kendi su şebekesine eklediğini, bu yüzden ramazan günü susuz kaldıklarını söyleyerek sularını geri istiyorlar.

Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesine bağlı Eldelek köyü, ramazanın başlaması ile birlikte susuzlukla mücadele etmeye başladı.

Edinilen bilgilere göre Balışeyh Belediyesi, köylüler tarafından açılan 41 yıllık su şebekesini bir anda kesip Balışeyh'in şebekesine verdi. Daha sonra belediye başkanı ve beraberindekiler yerel gazetelere poz vererek "Balışeyh'in su sorununu çözdük" dedi.

Duruma tepki gösteren köylüler, suyu getirebilmek için imece usulü ile 9 kilometre kanal kazdıklarını ve drenj çukurunda ise 2 kişinin hayatını kaybettiğini söylediler. Belediye başkanından suyu geri isteyen köylüler, suyu alabilmek için her yola başvuracaklarını bildirdiler.

"Balışeyh'in su sorununu çözdük" diyerek gazetelere haber yaptırdıklarına anlam veremediklerini söyleyen Eldelek köyü muhtarı Ercan Poyraz, yaptığı açıklamada, "Bu suyun kuyusu kazılırken 2 kişi göçük altında kaldı. Bu su için 2 can verdik. Ama Belediye Başkanı Ali Dedelioğlu kimseye bir şey söylemeden, kimseden izin almadan, ramazan günü sessiz sedasız köyün suyunu kesiyor. Sonra da Balışeyh'in su sorununu çözdük diyor" açıklamasında bulundu.

Eldelek köyü eski muhtarı Nevzat Kandemir ise köye suyu zor şartlar altında getirdiklerini belirterek, "Suyun belediye tarafından kesileceğini duyduğumuzda belediye başkanı ile konuştuk, başkan 'Yok. Öyle bir şey olmaz' diyordu. Ama sonradan suyun kesildiğini öğrenince neye uğradığımızı şaşırdık. Belediye Başkanı ile görüşmeye çalıştık, görüşmedi. Telefonlarımıza da cevap vermiyor. 41 yıllık köyün suyunu belediye mücavir alanında diye kesip Balışeyh'e veriyor. Burada emek hırsızlığı yapılıyor" diye konuştu.

 Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden köylüler, köy suyunu almadan mücadeleden yılmayacaklarını belirttiler. Köy sakinleri, yetkililerden destek istedi.

Su bulunmayan köyde kadınlar tek bir çeşmeden akan suyun önünde uzun kuyruklar oluşturmuş durumda. Akan suyun da içilmediğini ve geçmişte hayvanlar tarafından kullanılan bir su olduğunu belirten kadınlar, mecburen bu suyu kullanmak zorunda kaldıklarını belirtiyorlar. 4 gündür bulaşık, çamaşır ve banyo gibi ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirten kadınlar "Biz burada susuzluktan rezillik çekerken bizim suyumuzu Balışeyh'e veren Belediye Başkanı Ali Dedelioğlu'nun vicdanı sızlamıyor mu acaba?" diyerek tepki gösterdiler.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2009 Perşembe 18:47:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?