22
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRIKKALE

Boğulma vakalarına dikkat!

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, yaz aylarında artış gösteren boğulmaların önüne geçilmesi için vatandaşları uyardı.

Dr. Uzun, yaptığı yazılı açıklamada, havaların ısınması ve sıcaklıkların artmasıyla birlikte vatandaşların serinlemek amacıyla göl ve akarsulara girme isteğinin arttığını, ancak yüzme bilmeyenlerin bilinmeyen sulara girmemesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'de her yıl yüzlerce kişinin serinlemek için girdiği deniz, göl, gölet, akarsu ve su birikintilerinde boğulma sonucu hayatını kaybettiğini dikkat çeken Uzun, şunları söyledi:

"Yüzme bilmeyen insanların suya girmesi de tehlikeli sonuçlar ve can kaybına neden olmaktadır. Böyle bir durumda Sudan çıkarılan şahıs, zaman kaybedilmeden hastaneye kaldırılmalıdır. Suda boğulmalarda, boğulma sırasında nefes borusu girişinin kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğere giriyor. Suda boğulanlarda özellikle soğuk havalarda 20-30 dakika geçse bile yapay solunum ve kalp masajına başlanmalıdır. Suda boğulmalarda, ağızdan ağıza ya da ağızdan buruna solunumun suda yaptırılması mümkündür ve bu uygulamaya su içerisinde başlanmalıdır. Bu uygulama derin sularda mümkün olmayabilir. Bu nedenle hasta yaralının hızla sığ suya doğru çekilmesi gerekir."

Uzun, suya atlama sonucu, boğulma riskinin yanı sıra genel vücut travması ya da omurga kırıklarının da yaşandığını sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2013 Çarşamba 16:26:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?