21
Mayıs
2024
Salı
KIRIKKALE

Buğday hasadı yapıldı

KIRIKKALE'DE HASAT GÜNÜ

Kırıkkale'de Tarım İl Müdürlüğü tarafından hasat günü düzenlendi. Yukarı Mahmutlar köyünde düzenlenen hasat gününde ilk kez demonstrasyon uygulamasıyla ekilen Bezostaja-1 buğday çeşidinin hasadı gerçekleştirildi.

Programa Kırıkkale Vali Yardımcısı Ali Çağlar, İl Tarım Müdürü Süleyman Yıldız, birim müdürleri, köylüler ve stajyer öğrenciler katıldı.

İl Tarım Müdürü Süleyman Yıldız, Kırıkkale'de çok sık rastlanan anız yangınlarına son vermek, doğal dengeyi korumak, toprak işleme maliyetlerini azaltmak ve temel tarımsal girdilerden tasarruf etmek amacıyla yeni bir teknik olan hububat yetiştiriciliğinde doğrudan anıza ekim yöntemi olan demonstrasyon çalışmalarına geçen yıl ekim sezonunda başlanıldığını söyledi.

Türkiye'de anız yangınlarının 1993 yılında yasaklandığını hatırlatan Yıldız, "Buna rağmen anız yangınları devam etmektedir. Çiftçilerimizin anız yakmalarındaki birinci neden, toprak bir sonraki ekim sezonuna hazırlanırken toprak üzerinde kalan fazla anızın pullukla toprak işlemeyi zorlaştırmasındandır. Anız yangınlarının, toprak verimliliğini azaltması, çevreyi kirletmesi, canlıları yok etmesi, toprağın yapısını bozması, topraktaki organik madde miktarını azaltması gibi birçok olumsuz sonuçları

olmaktadır. İl Müdürlüğümüzce, öncelikle anız yangınlarının önüne geçmek, üretim maliyetlerini düşürerek karlılığı arttırmak amacı ile doğrudan anıza ekim yöntemini çiftçilerimize göstermek ve tanıtmak amacıyla; çiftçi bazında doğrudan anıza ekim mibzeri ile yapılan hububat ekimlerinin yaygınlaşması ile öncelikle anız yangınlarının önüne geçilmiş olacak" şeklinde konuştu.

Kırıkkale'de ve ilçeleri olmak üzere toplamda 150 dekar alana demonstrasyon uyguladıklarını belirten Yıldız, "Bu kapsamda 2009 yılında merkez dahil 8 İlçede, 150 dekar alanda, tohum ve gübresi İl Müdürlüğümüzce karşılanmak üzere demonstratif amaçlı doğrudan anıza ekim yaptırılmıştır. Bugün Yukarı Mahmutlar Köyünde, üreticilerin, örnek çiftçilerin, teknik personellerin katılımıyla 2009 yılında doğrudan anıza ekim yöntemiyle ekimi yapılan Bezostaja-1 buğday çeşidinin hasadının gerçekleşeceği tarla günü

yapılarak, sonuçlar son derece başarılı ve verimli bulunulmuştur" dedi.

Kırıkkale Vali Yardımcısı Ali Çağlar ise, "Üretim yapmayan köylü memleketin efendisi değildir. Köylü şehirli hayatı yaşar üretim olmaz. Ülkeleri geliştiren ekonomidir. Ekonominin temeli de üretimdir" dedi.

Konuşmaların ardından bir köylünün tarlasına demonstrasyon uygulamasıyla ekilen Bezostaja-1 buğday çeşidinin hasadı gerçekleştirildi.

KIRIKKALE'DE HASAT GÜNÜ
KIRIKKALE'DE HASAT GÜNÜ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2010 Çarşamba 19:52:01
Güncelleme :8 Temmuz 2010 Perşembe 17:46:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?