21
Mayıs
2024
Salı
KIRIKKALE

Çiftçinin kuyruk çilesi

Kırıkkale ve ilçelerinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) mahsul alımlarına başladı.
Keskin ilçesinde köylerden TMO'ya gelen traktör ve kamyonların oluşturduğu kuyruk kilometrelerce uzadı.

Sıcak havada kilometrelerce uzayan kuyrukta saatlerce beklemek zorunda kalan çiftçiler, sıra çilesine çözüm bulunmasını istedi. Bu yıl ürün rekoltesinin beklenenin üzerinde çıkmasıyla yüzü gülen çiftçiler, TMO'da meydana gelen kilometrelerce kuyruklara tepki gösterdi. Keskin ilçesinde alımlarını sürdüren TMO'ya ürününü satmaya gelen çiftçiler, alım merkezinin önünde kilometrelerce kuyruklar oluşturdu.

TMO'ya ürün satmak için gelen çiftçilerden bazıları günlerdir traktörün önüne serdikleri battaniyelerde yatarak sıra bekledikleri, bazılarının ise araçlarının yanında piknik tüpü ile çay demledikleri gözlendi.

Alım işlemlerinin ağır yapılmasından yakınan çiftçiler, "Bu yıl rekolte beklentilerin üzerinde. Taban fiyatı düşük olmasına rağmen yine de tercihimizi TMO'dan yana kullanıyoruz. Fakat alım depoları önünde kuyruk çilesi bizi bezdirdi. Sayılı alımla bu kuyruklar bitmez. Alım işlemlerinin hızlandırılmasını istiyoruz. 200'e yakın araç kuyruğuna her gün yeni buğday kamyonu ve traktörü ekleniyor. Kavurucu sıcaklar altında araçlarımızın yanından ayrılamıyoruz" dediler.

Arpa ve buğday fiyatlarının düşük olduğunu belirten çiftçiler, bir kilo gübre fiyatının 2 TL, 1 kilo arpa fiyatının ise 37,5 kuruş olduğunu 1 litresi 2,60 TL olan mazotun litresi için ise 8 kilo arpa satmak zorunda olduklarını ifade ettiler. Çiftçiler "Geçen yıllarda verim azdı ama fiyatlar iyi idi. Bu yıl ürün bol ama fiyatı çok düşük. Şimdi de sıra beklemek zorunda kalıyoruz. Kimi çiftçiler sıra beklememek için fiyatına bakmadan tüccara satmak zorunda kalıyor. TMO'dan alımların daha hızlı yapılmasını bekliyoruz" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2009 Cuma 14:26:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?