15
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRIKKALE

Deprem zararları tespit edildi

Ankara'nın Bala ilçesinde 20 ve 27 Aralık 2007 tarihlerinde yaşanan ve çevre ilçeleri de etkileyen depremlerden zarar görenler için 816 konut yapılacak.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadık Yamaç, depremler nedeniyle 3528 yapının incelendiğini, hasar tespit ve itirazlara ilişkin çalışmaların 4 Şubat 2008'de tamamlandığını bildirdi.

Yamaç'ın verdiği bilgiye göre, kesin hasar tespitleri ve itirazlar sonucu, toplam 1171 konutun "ağır hasarlı" olduğu belirlendi. Ankara Bala'da 1133 konut, 100 ahır, 3 iş yeri, Gölbaşı'nda 20, Elmadağ'da 4, Şereflikoçhisar'da da 2 konutta ağır hasar tespit edildi. Kırıkkale'nin ilçeleri Keskin'de 6, Balışeyh'te 3, Çelebi'de 2, Karakeçili'de de 1 konutun ağır hasarlı olduğu kararına varıldı.

Bugüne kadar 816 konut, 52 ahır, 2 iş yeri ve 4 orta hasarlı konutta, "hak sahipliği için borçlandırma" işlemleri tamamlandı. Çalışmalar, yasal sürenin bitim tarihi olan 6 Marta kadar sürecek.

Müsteşar Yardımcısı Yamaç, bu tarihe kadar müracaat etmeyenlerin haklarını kaybedeceklerini belirterek, "afetzede vatandaşlarımızın, mağdur olmamaları için bu tarihe kadar müracaat etmeleri gerekiyor" dedi.


YER SEÇİM ÇALIŞMALARI


"Hak sahipliği durumuna göre yapılan yer seçim çalışmaları" kapsamında, 45 yerleşim bölgesindeki jeolojik açıdan etüdü yapılmış yerlerde, depremzede ailelerin sosyal, ekonomik ve kültürel ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde konut yapılması planlandı. 766 hak sahibi için toplu olarak, 50 depremzede içinse "kendi yerinde" daimi iskan konutu yapılacak alanlar seçildi. Daimi iskan konutlarının yapımı için seçilen yerleşim yerlerinin kadastro, harita, imar planı ve aplikasyon işleri sürüyor.

Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından toplam 816 konutun inşasına, TOKİ tarafından 15 Mart tarihinde yapılacak ihalenin ardından başlanacak.

Konutların, bu yılın kasım ayına kadar hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.

Afetzedeler, konutların bedelini, 2 yılı ödemesiz toplam 20 yılda ödeyecek. Ödemelerle ilgili süreç, evlerin tesliminden 2 yıl sonra başlayacak. Borçlandırma, altyapı haricindeki maliyetler üzerinden yapılacak.

AA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 11:26:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?