21
Mayıs
2024
Salı
KIRIKKALE

Eski mühimmat geri dönüştürülecek!

Genelkurmay Başkanlığı, Kırıkkale'de bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi Müdürlüğü'ne basın turu düzenledi.

Tesisin gezilmesi öncesi tesis hakkında brifing veren Tesis Müdürü Yarbay Zafer Akalın, vazifelerinin TSK envanterinde bulunan kullanım dışı ömür devrini doldurmuş, envanterden çıkmış silahlara ait mühimmat ile teknik yönden hizmete elverişsiz mühimmatı çevreye zarar vermeden ekonomiye kazandırmak olduğunu söyledi.

Yarbay Akalın, 1 Mart 2004 tarihinde imzalanan BM Ottova Sözleşmesi kapsamında TSK depolarında bulunan antipersonel kara mayınlarını ayırma ve ayıklamak ile yurtdışından gelebilecek mühimmatın da ayırma ve ayıklamasının yapıldığını vurguladı. Tesisin 9 atölye, 3 depo, 11 hizmet binası ile 7 bin 295 metrekarelik kapalı alan toplamda da 198 bin metrekarelik bir alanda konuşlu bulunduğunu ifade eden Yarbay Akalın, tesiste 10 subay, 16 astsubay, 54 sivil memur ve 97 işçi olmak üzere 177 personellin bulunduğunu kaydetti.

Yarbay Akalın tesise er ve erbaşın görev yapmadığını belirtti. Tesisin özelliklerine ilişkin bilgi veren Yarbay Akalın şunları kaydetti:

"Güvenlik kapsamında çevre,insan ve malzeme güvenliği önceliğimizdir. Tesisimiz uluslar arası ve AB çevre standartlarına uyum içindedir. Ayrıca, NAMSA patlayıcı maddeler ile çalışlaşabilirlik sertifikasına sahiptir. Tesisimiz ayrıca kamera destekli güvenlik sistemine sahiptir. Tesiste askeri personelle profesyonel bir ekiple çalışılmakta iş ve işçi sağlığına önem verilmektedir. Teknolojik olarak da tesiste bulunan bütün araç ve gereçler Türk mühendislerince, tasarımı üretimi ve kalitikasyonu yapılmıştır.
Tesisin amaçlarından biri de azami ölçüde otomasyon kullanılarak makine ve ekipman modülleri ile metal hurda/ patlayıcı maddeler ekonomiye kazandırılmasıdır."

Yarbay Akalın, tesiste kovanlı mühimmat, kovansız mühimmat, füze ve roket ayırma, su jeti kesim, tnt tahliye ve son işlem atölyeleri ile zırhlı statik ve tahta yakma fırınlarının bulunduğu söyledi. Faaliyetlerin planlanması, icrası ve takibinin veri tabanı yönetim programı ile bilgisayar ortamında yapıldığına işaret eden Yarbay Akalın, "Ayırma ve ayıklama işlemleri neticesinde elde edilen metal artıklar sınıflandırılarak orijinal formları bozulmadan ve kalifiye hurda olarak ekonomiye kazandırılmaktadır.Mühimmat ile yapılan tüm çalışmalar esnasında çıkan gaz, sıvı ve katı atıklar çevreye zarar vermeyecek hele getirilmektedir" diye konuştu.

Yarbay Akalın, Türk mühendis işçi ve teknoloji ile yapılan tesisin, kullanım yeri kalmayan mühimmatı çevreyi koruyarak, güvenliği ön planda tutarak, geri kazanımla ekonomiye katkı sağlandığı vurguladı.

Yarbay Akalın Türkiye'nin 1 Mart 2004 tarihinde taraf olduğu Ottova Anlaşması'nın gereği olan antipersonel mayınlarının imhasının da bu tesislerde yapıldığını yineleyerek tesisin bu yönüyle de yurt dışından büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akalın bu tesisin dünyadaki ilk entegre tesis olduğunu dile getirdi. Yarbay Akalın, tesiste çok sayıda yabancı ziyaretçi geldiğini ancak mühimmatın ayıklanma noktasında herhangi bir talep gelmediğini söyledi. Tesiste kuruluşundan bugüne kadar 1800 ton metal hurdası ve 200 ton patlayıcı madde imha edildiğini söyleyen Yarbay Akalın, TSK depolarında bulunan anti-personel mayınlarının da yüzde 50'sinin imha edildiğini açıkladı.

Brifingin ardından gazetecilere tesis gezdirildi. Gezi öncesi statik elektriğin önlenmesi için gazeteciler topuk bandı taktı. Ayrıca yine statik elektriğe karşı tesislere girerken gazeteciler metal bir levhaya dokundular. Tesiste çalışan personel ise yanmaz kumaştan kıyafetler giyiyor. Ayrıca tesiste cep telefonu sinyal verici cihazların sokulması yasak. Askeri yetkililer gezi sırasında foto-muhabirlerinden flash patlatmamalarını kameramanlardan ise ışık yakmamaları istedi. Basın turuna Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak da katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 16:48:19
Güncelleme :15 Nisan 2009 Çarşamba 20:55:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?