21
Mayıs
2024
Salı
KIRIKKALE

Fay Hattı TIR'ı Kırıkkale'de

KUZEY ANADOLU FAY HATTI TIR'I KIRIKKALE'DE

Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun(DASK), deprem ve zorunlu deprem sigortası bilincini artırmaya yönelik yeni projesi, Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ı Kırıkkale'yi ziyaret etti. Ziyarette katılımcılara önce bilgiler verildi ardından simülasyonla 6.5 şiddetinde deprem yaşatıldı.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ı Kırıkkale'ye geldi. Cumhuriyet Meydanı'na kurulan TIR'da, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü öğretim üyeleri tarafından depremden korunma yöntemleri ve zorunlu deprem sigortasının önemi hakkında öğrenciler ve vatandaşlara bilgiler verildikten sonra simülatör aracılığı ile 6,5 şiddetinde bir deprem anı yaşatıldı.

Kuzey Anadolu Fay Hattı TIRı'nda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi görevlileri Jeofizik Mühendisleri Yavuz Güneş ve Derya Aydın tarafından öğrencilere ve vatandaşlara hem depremden korunma yolları anlatıldı hem de simülatörler aracılığıyla 6,5 şiddetinde bir deprem meydana getirilerek öğrendiklerini uygulamaları istendi.

Bir ev ortamında hazırlanan deprem TIR'ına bindirilen Kırıkkale Lisesi öğrencileri, simülatörler aracılığıyla meydana getirilen 6,5 şiddetindeki yapay bir depreme maruz bırakıldılar. TIR'ın sallanmaya başlamasıyla birlikte başlarını kollarının arasına alarak yere kapaklanan öğrenciler soğukkanlılıklarıyla dikkat çekerken, deprem anında korunma yöntemlerini büyük bir ustalıkla gösterdiler. Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ının, Kırıkkale'deki bilgilendirme çalışmalarının iki gün boyunca devam edeceği bildirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü elemanlarının vereceği deprem eğitimlerinin yanı sıra Karabük, Bolu, Sakarya olmak üzere 3 ilde Uzman Psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen de seminer verecek. Dökmen, proje kapsamındaki seminerlerinde halka erteleme psikolojisinin deprem tehdidi altındaki bir ülkede oluşturacağı kaotik sonuçları ve bunun önüne geçme yöntemlerini anlatacak. Kuzey Anadolu Fay Hattı turu 16 Haziran'da sona erecek.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI TIR'I KIRIKKALE'DE
İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2010 Perşembe 18:05:04
Güncelleme :27 Mayıs 2010 Perşembe 18:16:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?