16
Mayıs
2024
Perşembe
KIRIKKALE

İşçilerin hukuk zaferi

2006 yılında özelleştirilmesinin ardından işten çıkartılınca dava açan bir grup işçi, davayı kazanmalarını kurban keserek kutladı.


Kurban keserek kutlama yapan işçiler, davaya bakan avukat Ali Çovuşoğlu'na da teşekkür etti. Düzenlenen kutlama töreninde basın açıklaması yapan işçiler, 26 Temmuz 2006 tarihinde Tüpraş'ın özelleştirilmesinden sonra işçilerin toplu olarak periyodik şekilde işten çıkartılmaya başlandığını belirterek, "Haksız gerekçelerle işten çıkarmışlardı. Biz de Kırıkkale İş Mahkemesi'ne işe dönüş ve tazminat davası açtık. Davayı kazandık, ancak Tüpraş'ın vekilleri özelleştirme neticesinde 4/C maddesi gereğince kamu kurum ve kuruluşlarında iş bulduğumuzu, mağdur olmadığımızı gerekçe göstererek temyiz etti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, temyiz neticesinde kazandığımız davayı bozdu ve kaybettik. Avukatımıza sorduğumuzda, İş mahkemelerinde Yargıtay'da karar düzeltme yolu kapalı olduğunu, ancak bir açıklık olduğunu, mücadeleyi bırakmayacağını söyledi. Daha sonra tekrar karar düzeltme yoluna başvurduk. Ne tür savunmalarda bulunduğunu bilmiyoruz, ancak Yargıtay önceki kararından dönerek kazandığımız davayı onaylamıştır. Bugün bizler için unutulmayacak bir gün, yere düşen gururumuz tekrar ayağa kalkmıştır" dedi.


Avukat Ali Çavuşoğlu ise, "Tüpraş'ın haksız yere ihraç ettiği işçiler, periyodik şekilde işten çıkarıldılar. Çıkarılan 30 işçi, Kırıkkale İş Mahkemesi'ne açtıkları davayı kazanmıştır. Tüpraş temyiz neticesinde Yargıtay'da davayı kaybeden kişilerdir. İş Kanunu'nun 8. maddesine göre iş mahkemelerinde temyizde başka kanun yoluyla karar düzeltme yolu bulunmamaktadır. Ancak Yargıtay'da bozulan karar, Tüpraş vekillerinin yanıltan ve haksız savunmalarına dayalı olduğundan ve biz tekrar yasa yolu kapalı olsa bile verilen kararın gerçeklere dayalı olmadığını ispatlayarak Yargıtay'a başvuruda bulunduk ve neticede Yargıtay müvekkillerimin haklı olduğuna kanaat vererek, önceki kararından döndü. Bu durum Türk hukukunda ilk kez gerçekleşmiştir. Adaletin simgesi olan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin vermiş olduğu adil karardan dolayı hukuk dairesi başkanı ve üyelerimize gerek kendi adıma, gerekse müvekkillerim adına sonsuz teşekkür ederim" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2008 Pazar 15:06:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?